Локални избори 2. октобра, за мандат треба више гласова

Ведрана Кулага
Локални избори 2. октобра, за мандат треба више гласова

Бањалука - Гласачи ће нове локалне челнике бирати највјероватније 2. октобра, а они који одлуче да се кандидују за градоначелнике, начелнике и одборнике мораће се више потрудити од досадашњих кандидата како би дошли до власти.

Иако међу члановима радне групе, која је радила на измјени изборног законодавства, није било сагласности за крупније промјене Изборног закона, на овоседмичном састанку је договорено тридесетак амандмана чији је циљ техничко побољшања изборног процеса. Сви детаљи требало би да буду познати послије 22. фебруара, након сједнице те радне групе. Оно што је дефинитивно познато јесте да ће локални избори бити одржани у октобру, а најизгледнији датум је 2. октобар, чиме су пале у воду доскорашње најаве да избора на локалу ове године можда и неће бити.

Члан радне групе и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић рекао је да је на састанцима било воље да неке ствари буду подигнуте на виши ниво и да очекује да ће оно што је усаглашено побољшати изборни процес у БиХ.

- Допуњена је листа оних који се не могу кандидовати за неке од нивоа власти. Осим судија и припадника Оружаних снага БиХ, на ту листу сврстани су и гувернер и вицегувернер Централне банке БиХ те главни ревизори у институцијама БиХ. Они могу бити кандидати на изборима само ако поднесу оставке на позиције на којима се налазе - казао је Продановић.

Једна од новина која би могла постати дио Изборног закона је посебна обука предсједника бирачких одбора и њихових замјеника и да имовинске картоне кандидати достављају након добијања мандата и истека мандата.

- Јасно је да неће бити подизања изборног прага са три на пет одсто, а остаје и одредба да власништво над мандатом има изабрани представник, а не политичка партија. Исте су и листе, али је повећан проценат потребних личних гласова за мандат за све нивое власти, као и број потписа који се односи на кандидатуру за све нивое власти и то за скоро дупло - рекао је Продановић.

Међу тридесетак договорених амандмана мјесто је нашао и онај који се односи на кандидатуру коалиција и блокова, а Продановић каже да се то махом односи на прецизирање правила у вези са појачавањем њихове дисциплине у смислу одговорних лица, финансијских обавеза и других питања. Продановић је рекао да нису разговарали о стању у Мостару с циљем стварања претпоставки да и тамо у октобру буду одржани избори, али се нада да ће то и друга отворена питања бити дефинисана при коначном усаглашавању приједлога амандмана на сједници радне групе заказаној за 22. и 23. фебруар.

Предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ и члан радне групе Ахмет Шантић казао је да му се чини да више нема никаквог спора о томе да ли ће избора бити и да би они требало да буду одржани у редовном термину - прве недјеље у десетом мјесецу, односно 2. октобра.

- ЦИК би у мају требало да донесе одлуку о расписивању и одржавању локалних избора - рекао је Шантић.

За Шантића је, ипак, разочаравајуће то што радна група није урадила више у вези са избором бирачких одбора. Нагласио је да ће неке процедуре у вези са бирачким списковима попут начина уноса резултата, прије свега, општинских изборних комисија покушати да ријеше подзаконским актима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић је казао да је потребна реформа изборног законодавства и изразио увјерење да измјене и допуне Изборног закона БиХ могу стићи у парламентарну процедуру и бити усвојене.

- Те измјене би требало да укључују и рјешење питања функционисања града Мостара, а поправке закона су нераздвојиве од одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци". Вјерујем да је могуће договорити се о томе идућих дана - рекао је Човић.

С циљем унапређења и модернизације изборног процеса, ЦИК је прије неколико дана организовао презентацију употребе напредних технологија у изборном процесу на којој су угледне свјетске компаније представиле опрему која би то омогућила. Став је да су електронске технологије неминовна и скора будућност у БиХ, уз оцјену да би увођење модерних технологија у изборни процес, првенствено када је ријеч о пребројавању гласова, био најзначајнији пројекат након увођења пасивне регистрације бирача у БиХ 2006. године. Једно од помагала које би могло бити пред бирачима је и електронска оловка, а из ЦИК-а су најавили да ће од Савјета министара БиХ затражити формирање посебне радне групе за анализу стања и предлагање модалитета увођења нових технологија у изборни процес у БиХ.

Борба против корупције

На сједници радне групе крајем овог мјесеца требало би да буду дефинисане и коначне одредбе измјена и допуна Закона о финансирању политичких партија БиХ, који је разматран на посљедњем засједању у Чапљини. Утврђено је пет амандмана, који су у складу са препорукама Групе земаља за борбу против корупције Савјета Европе.

Прихваћене измјене

* повећан проценат потребних личних гласова

* већи број потписа за кандидатуру

* прецизније обавезе коалиција

* додатна обука за бирачке одборе

* проширен списак оних који се не могу кандидовати

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана