Locirana olupina Er Alžira

B92, Tanjug
Locirana olupina Er Alžira

Uagadugu - Olupina alžirskog aviona koji je danas na letu od Burkine Faso za Alžir nestao sa 116 ljudi, pronađena je u Maliju, blizu granice sa Burkinom Fasom.

Ovo je večeras izjavio jedan general u Uagaduguu, pošto je vijest o lociranju aviona potvrdio i predsjednik Malija.

"Pronašli smo alžirski avion. Olupina je locirana...50 kilometara sjeverno od granice Burkine Faso", u regionu Gosi, u Maliju, precizirao je general Gilbert Diendiere, prenio je AFP.

U međuvremenu, predsjednik Malija Ibrahim Bubakar Keita saopštio je da je olupina aviona uočena između sjevernih gradova Agelok i Kidal, prenosi Rojters.

Jedan očevidac je ranije ispričao da je vidio avion koji pada u regionu Gosi, a general vojske Burkine Faso je kazao da se ti izvještaji uzimaju s ozbiljnošću pošto se poklapaju s radarskim snimcima putanje leta.

"Tamo ćemo pojačati našu potragu", dodao je general Diendiere.

Prethodno je nekoliko francuskih i drugih zapadnih medija, kao i ruska TV stanica Raša tudej, objavilo da su dva francuska borbena aviona locirala olupinu aviona u Maliju.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vrijeme kada je na području sjevernog Malija bila jaka oluja.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da mijenja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Njemačke i dvoje iz Luksemburga.

Mali, Alžir, Niger i Francuska koordiniraju potragu za olupinom pod okriljem francuske vojne misije u Maliju - Operacije Serval.

Predsjednik Oland odlučio da sva francuska vojna sredstva u Maliju budu usmjerena na potragu za avionom Er Alžira.

"Iako je avion bio iznad Malija, nalazio se u vazdušnom prostoru kojim upravlja kontrolni centar u Nigeru", rekao je Frans presu jedan kontrolor leta iz te zemlje.

Ovaj avion Er Alžira je u periodu od 2007. do 2009. pripadao španskom fudbalskom klubu madriskom Realu, prenijela je danas "Marka".

Ovo je treći incident s putničkim letovima u posljednjih nedjelju dana, nakon obaranja aviona "Malezija erlajnza" na letu MH17 iznad Ukrajine i pada lokalnog aviona "Transazije" na letu GE222u Tajvanu, kada je pogunilo 47 osoba.

U Alžiru se u februaru dogodila najveća avionska nesreća u istoriji te zemlje, kada je u padu vojnog aviona stradalo 77 ljudi.

Četiri teorije o nestanku:

  • pad zbog nestanka goriva - skoro je nemoguće da je došlo do tolike greške da avionu nestane gorivo poslije samo 50 minuta leta, iako je moguće da je avion nekako "zalutao" i pao u posljednjih nekoliko sati kada mu je ponestalo goriva
  • otmica - letovi "Er Alžira" su otimani najmanje šest puta, ali to ovoga puta vjerovatno nije slučaj jer nikakav kontakt sa vlastima nije ostvaren
  • obaranje aviona - malo vjerovatno, iako u Maliju bijesne sukobi i na snazi je upozorenje za preletanje, tamo nema mnogo naoružanja koje je sposobno da obori komercijalni let na visini od 10km

* vremenski uslovi - jedini konkretni tragovi vode ka ovoj teoriji, jer je objavljeno da je pilot tražio promjenu kursa zbog slabe vidljivosti, olujnog nevremena i blizine drugog komercijalnog aviona u blizini granice Malija sa Alžirom

 

U nestalom avionu mnogo Francuza

U avionu kompanije "Er Alžir", koji je nestao sa radara tokom leta od Burkine Faso ka Alžiru, vjerovatno je bilo mnogo francuskih državljana, izjavio je francuski ministar saobraćaja.

"U avionu je vjerovatno bilo mnogo Francuza", rekao je novinarima ministar Frederik Kuvilije.

Alžirske vlasti izgubile su kontakt sa avionom u kojem je bilo 110 putnika i šest članova posade, objavili su ranije alžirska državna agencija APS i jedna španska privatna aviokompanija.

Diplomatski izvori iz Bamaka kažu da je sjeverni dio Malija, kuda je vjerovatno vodila putanja leta, noćas bio zahvaćen velikom pješčanom olujom.

Šef Nacionalne agencije za civilnu avijaciju u Maliju Isa Sali Maiga rekao je da je u toku potraga za nestalim avionom.

Srušeni avion pripadao Realu

Avion Er Alžira koji je jutros nestao sa radara pripadao je u periodu od 2007. do 2009. španskom fudbalskom klubu madriskom Realu, prenela je "Marka".

Kako navodi španski list, avion je bio u privatnom vlasništvu "kraljevskog kluba:" dok nije prodat alžirskoj avio kompaniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana