Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova u Republici Srpskoj: Neće biti otpuštanja radnika u administraciji

Vedrana Kulaga
Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova u Republici Srpskoj: Neće biti otpuštanja radnika u administraciji

Rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim administracijama sa brojem stanovnika vjerovatno će biti prolongiran, tvrdi predsjednik Saveza opština i gradova u Srpskoj Ljubiša Ćosić.

Nakon što je objelodanjeno da su sve lokalne zajednice planirale isti iznos za plate u 2019. kao i u prošloj godini, što je dokaz da ne namjeravaju da ispune zakonsku obavezu i usklade broj zaposlenih sa brojem stanovnika do 30. juna, Ćosić kaže da će kriterijum od tri zaposlena na 1.000 stanovnika ostati na snazi, ali da će opštine i gradovi dobiti dodatni rok od dvije-tri godine.

- Tim i nekim drugim izmjenama trebalo bi da se bavi radna grupa u kojoj će biti predstavnici Saveza i resornog ministarstva. Nije realno da otpuštamo ljude, a i prije pripremanja budžeta imali smo dogovor sa nadležnima u Vladi RS da ćemo ići na produženje roka. Svi smo u lokalnim zajednicama svjesni stanja u našim budžetima zbog prihoda i obima posla. Ne razmišljamo o povećanju broja zaposlenih, već o smanjenju, ali prirodnim odlivom - rekao je Ćosić u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: U nekoliko navrata je pomenuto da Savez opština i gradova ne odustaje od ideje da u Srpskoj bude promijenjen način raspodjele prihoda od poreza za potrebe lokalnih zajednica. Dokle se došlo sa tim, kakvi su planovi, a kakve mogućnosti?

ĆOSIĆ: Raspodjela sredstava lokalnim zajednicama je definisana Zakonom o budžetskom sistemu Srpske koji precizira kako se raspoređuju direktni i indirektni porezi, uz kriterijume na osnovu kojih se izračunavaju koeficijenti. Radićemo na donošenju novih koeficijenata i popravljanju pozicije za određene opštine, a drugi pravac se odnosi na izradu zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave. Zemlje u okruženju imaju takav zakon.   

GLAS: Da li opštinama i gradovima treba veća decentralizacija?

ĆOSIĆ: Postojeći odnos koji podrazumijeva centralnu vlast sa Vladom i za opštine i za gradove je dobar. Decentralizaciju treba urediti tako da bude donesen zakon o regionalnom i ujednačenom razvoju Republike Srpske, gdje bi se definisala područja koja treba zakonski, sistemski podsticati više u odnosu na druga koja su razvijenija.

GLAS: Prošla godina je ostala u znaku inicijative da u svakom gradu i opštini u Srpskoj ulica, trg ili drugi objekat nosi naziv 9. januar, kada se obilježava Dan Republike. Da li ste zadovoljni odjekom?

ĆOSIĆ: Idemo u dobrom pravcu. Neki su odlučili da mijenjaju postojeće nazive, a drugi da novim ulicama i objektima daju naziv 9. januar. Veoma brzo, za nekih dvije godine, sve lokalne zajednice će imati to nešto čime će se identifikovati i čuvati 9. januar.

GLAS: Koliko je to značajno, imajući u vidu napade na taj datum?

ĆOSIĆ: Dan Republike nije stvar prkosa niti suprotstavljanja bilo kome, već pripadnosti i ljubavi prema Srpskoj, za koju je položeno mnogo života.

Direktan izbor

GLAS: Da li će doći do reorganizacije grada Istočno Sarajevo?

ĆOSIĆ: Siguran sam da ćemo i ove godine raditi na donošenju zakona o gradu Istočno Sarajevo jer je postojeći zakon mijenjan prije mnogo godina. Unutar grada imamo konsenzus da ćemo pričati o tome, ali i različita politička viđenja šta treba uraditi. Na nivou šest opština dogovorili smo se da razgovaramo o tome, a budući dogovor treba da bude rezultat konsenzusa, a ne nametanja bilo kakve većine, ali nam novi zakon treba. Gradonačelnika bi trebalo birati direktno, a treba raditi i na izmjenama broja odbornika koji dolaze iz samih opština, te poraditi na preciznijem definisanju nadležnosti i raspodjeli nekih sredstava.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana