Ljubiša Ćosić: Privredne veze u prvom planu

Srna
Ljubiša Ćosić: Privredne veze u prvom planu

Istočno Sarajevo - Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da će 19. aprila biti održana Skupština saveza na kojoj će se predstavnici članica ove organizacije pripremiti za sastanak sa najvišim zvaničnicima Srpske i Srbije početkom maja u Bijeljini.

Na sastanku se, kako je rekao, očekuju čelnici većih gradova Srbije, a to će biti prilika da se proširi saradnja lokalnih zajednica Srpske i Srbije i u drugim oblastima.

- Već sarađujemo sa velikim brojem gradova i opština iz Srbije u oblasti kulture, sporta, nevladinom sektoru, gdje zajednički pišemo projekte. Sada je bitno da krenemo sa privrednom saradnjom, odnosno da kompanije iz Srbije investiraju ili u poslovne zone, ili u neke druge vrste biznisa - uslužne, proizvodne u našim lokalnim zajednicama - rekao je Ćosić.

Jedan od prijedloga biće, dodao je, organizacija zajedničkog skupa, na koji bi bili pozvani svi veći privrednici iz Srbije, da dođu i da pokušaju da investiraju određena sredstva u lokalnim zajednicama Republike Srpske.

Ćosić je podsjetio da je Srbija odlučila da pomogne lokalne zajednice u Srpskoj sa oko 9,5 miliona evra, što je već treći put. Tim pozivom Vlade Srbije obuhvaćen je i jedan broj opština i gradova Srpske koji nije bio obuhvaćen sa prethodna dva.

- Ova pomoć je više nego dobrodošla, imajući u vidu da su budžeti lokalnih zajednica velikim dijelom preopterećeni i da u njima uvijek nedostaje sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata - istakao je Ćosić.

Premijer Srpske Radovan Višković najavio je ranije da će se početkom maja u Bijeljini okupiti svi načelnici i gradonačelnici iz Srpske i nekoliko iz FBiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo, a na sastanku bi trebalo da budu i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Srpske Željka Cvijanović i drugi zvaničnici iz Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana