“Ljubija” na dobošu krajem januara

Vedrana Kulaga
“Ljubija” na dobošu krajem januara

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske juče je u posljednji čas prolongirala rok za dostavljanje dokumentacije za učešće na aukciji na kojoj će biti ponuđen državni kapital u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”, zbog čega je za kraj januara iduće godine pomjerena i aukcija.

Uprava IRB-a je početkom decembra donijela odluku o tome da će državni kapital u prijedorskom rudniku biti ponuđen na prodaju na posebnoj aukciji na Banjalučkoj berzi, koja je tada zakazana za 17. decembar, a svi zainteresovani kupci do juče najkasnije trebalo je da dostave potrebnu dokumentaciju kako bi mogli da učestvuju.

IRB je, međutim, juče na zvaničnoj internet stranici objavio obavještenje o izmjeni datuma održavanja aukcije za prodaju paketa akcija Rudnika željezne rude “Ljubija”. Odlukom o izmjeni odluke o prodaji na berzi paketa akcija društva od 3. decembra je izmijenjen datum održavanja posebne aukcije za paket akcija, te rok u kojem su zainteresovana lica obavezna da dostave dokumentaciju kojom dokazuju da ispunjavaju uslove.

- Aukcija će biti 30. januara 2019. godine, a dokumentacija se dostavlja najkasnije do 17. januara do 12 časova - navedeno je u odluci IRB-a.

Iz te institucije su kratko poručili da su rokovi pomjereni na zahtjev zainteresovanih strana da im bude dato više vremena za pripremu dokumentacije.

Nominalna vrijednost paketa akcija koji je ponuđen na prodaju iznosi 33 miliona KM, odnosno jednu KM po akciji. Odlukom o prodaji definisano je da je početna cijena 2,0912 KM po akciji, odnosno da je vrijednost kompletnog paketa 69,02 miliona KM.

Postojeće informacije išle su u pravcu da će ključnu borbu za akcije voditi stari rivali - izraelska kompanija “Izraeli investment grup” i poznata kompanija “Arselor Mital”, sa kojom RŽR ima zajedničko preduzeće u Prijedoru, “Arselor Mital”.

Direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov izjavio je ranije da će kompanija učestvovati na aukciji, a juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Direktor prijedorskog “Arselor Mitala” Mladen Jelača potvrdio je “Glasu Srpske” da su imali namjeru da juče predaju dokumentaciju, ali da su i oni taj korak, na kraju, pomjerili.

- Niko nam nije rekao zbog čega je sve prolongirano - rekao je Jelača.

Posljednji pokušaj prodaje kapitala u “Ljubiji” propao je 17. maja 2017. godine kada Narodna skupština RS nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala metodom neposrednog izbora kupca. Izraelska kompanija je nudila 92 miliona KM, a iako je ta ponuda za skoro 30 miliona bila veća od iznosa koji je bio spreman da plati “Arselor”, to nije prošlo. Ključnim se ispostavilo protivljenje DNS-a, koji se nije pridružio partnerima iz SNSD-a i SP-a.

Vlada je krajem prošle godine skinula RŽR sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Uslovi

Pravo učešća na aukciji imaju sva zainteresovana lica koja moraju da zadovolje određene kriterijume koji podrazumijevaju da potencijalni kupac mora obavljati rudarsku djelatnost i da ima ostvaren godišnji promet od najmanje 100 miliona u 2016. i 2017. godini.

- Državni organi, organizacije i preduzeća iz BiH u kojima je državni kapital veći od 25 procenata ukupnog kapitala, kao i domaća fizička i pravna lica koja nisu izmirila poreske obaveze, ne mogu biti kupci u postupku ove prodaje - navedeno je u prvobitnoj odluci IRB-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana