“Љубија” на добошу крајем јануара

Ведрана Кулага
“Љубија” на добошу крајем јануара

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске јуче је у посљедњи час пролонгирала рок за достављање документације за учешће на аукцији на којој ће бити понуђен државни капитал у Руднику жељезне руде (РЖР) “Љубија”, због чега је за крај јануара идуће године помјерена и аукција.

Управа ИРБ-а је почетком децембра донијела одлуку о томе да ће државни капитал у приједорском руднику бити понуђен на продају на посебној аукцији на Бањалучкој берзи, која је тада заказана за 17. децембар, а сви заинтересовани купци до јуче најкасније требало је да доставе потребну документацију како би могли да учествују.

ИРБ је, међутим, јуче на званичној интернет страници објавио обавјештење о измјени датума одржавања аукције за продају пакета акција Рудника жељезне руде “Љубија”. Одлуком о измјени одлуке о продаји на берзи пакета акција друштва од 3. децембра је измијењен датум одржавања посебне аукције за пакет акција, те рок у којем су заинтересована лица обавезна да доставе документацију којом доказују да испуњавају услове.

- Аукција ће бити 30. јануара 2019. године, а документација се доставља најкасније до 17. јануара до 12 часова - наведено је у одлуци ИРБ-а.

Из те институције су кратко поручили да су рокови помјерени на захтјев заинтересованих страна да им буде дато више времена за припрему документације.

Номинална вриједност пакета акција који је понуђен на продају износи 33 милиона КМ, односно једну КМ по акцији. Одлуком о продаји дефинисано је да је почетна цијена 2,0912 КМ по акцији, односно да је вриједност комплетног пакета 69,02 милиона КМ.

Постојеће информације ишле су у правцу да ће кључну борбу за акције водити стари ривали - израелска компанија “Израели инвестмент груп” и позната компанија “Арселор Митал”, са којом РЖР има заједничко предузеће у Приједору, “Арселор Митал”.

Директор израелске компаније Евгениј Зотов изјавио је раније да ће компанија учествовати на аукцији, а јуче није одговарао на телефонске позиве.

Директор приједорског “Арселор Митала” Младен Јелача потврдио је “Гласу Српске” да су имали намјеру да јуче предају документацију, али да су и они тај корак, на крају, помјерили.

- Нико нам није рекао због чега је све пролонгирано - рекао је Јелача.

Посљедњи покушај продаје капитала у “Љубији” пропао је 17. маја 2017. године када Народна скупштина РС није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе РС о продаји 64,99 одсто акција основног капитала методом непосредног избора купца. Израелска компанија је нудила 92 милиона КМ, а иако је та понуда за скоро 30 милиона била већа од износа који је био спреман да плати “Арселор”, то није прошло. Кључним се испоставило противљење ДНС-а, који се није придружио партнерима из СНСД-а и СП-а.

Влада је крајем прошле године скинула РЖР са листе стратешких предузећа, чиме је омогућила приватизацију без сагласности Народне скупштине РС.

Услови

Право учешћа на аукцији имају сва заинтересована лица која морају да задовоље одређене критеријуме који подразумијевају да потенцијални купац мора обављати рударску дјелатност и да има остварен годишњи промет од најмање 100 милиона у 2016. и 2017. години.

- Државни органи, организације и предузећа из БиХ у којима је државни капитал већи од 25 процената укупног капитала, као и домаћа физичка и правна лица која нису измирила пореске обавезе, не могу бити купци у поступку ове продаје - наведено је у првобитној одлуци ИРБ-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана