“Љубија” на берзи у новембру

Ведрана Кулага
“Љубија” на берзи у новембру

Бањалука - Инвестициона-развојна банка (ИРБ) Српске активно припрема терен за продају државног капитала у Руднику жељезне руде “Љубија” на бањалучкој берзи, а све би требало бити спремно до краја идућег мјесеца.

Влада Републике Српске дала је у четвртак зелено свјетло за продају државног капитала у приједорској “Љубији”, чиме је поново актуелизована прича о приватизацији тог предузећа која лани није прошла у Народној скупштини РС. ИРБ је, као овлашћени продавац државног капитала у предузећима, добио сагласност за организовање посебне аукције за продају акција у том предузећу.

У ИРБ-у, с друге стране, још не желе да износе више детаља у вези са будућим активностима, додајући да чекају закључак који је Влада Српске усвојила на посљедњој сједници.

- Информације о условима изношења РЖР “Љубија” на берзу можемо саопштити након што добијемо закључак Владе РС. Очекујемо, у сваком случају, да се активности у вези са изношењем акција “Љубије” на Бањалучку берзу заврше до краја новембра - казали су за “Глас Српске” у ИРБ-у РС.

Без коментара у петак су били и у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС одакле су поручили да све иде преко ИРБ-а РС. 

Досадашње информације показују да би поново за акције Влада РС у приједорском руднику могли да се боре стари ривали -  израелска компанија “Израели инвестмент груп” и свјетски позната компаније “Арселор Митал” са којом РЖР “Љубија” има заједничко предузеће у Приједору “Арселор Митал”.

Директор “Арселор Митала” Приједор Младен Јелача казао је у петак за “Глас Српске” да им је драго што је Влада дала сагласност ИРБ-у за спровођење процеса продаје акција.

- Надамо се да ће све бити урађено на коректан начин. Након што буду познати сви елементи, компанија ће моћи да донесе одлуке везано за исто - одговорио је Јелача на питање да ли ће “Арселор Митал” поново у трку за акције “Љубије”.

Директор израелске компаније Евгениј Зотов рекао је у четвртак за портал “цапитал.ба” да је и даље веома заинтересован за куповину и да ће сигурно учествовати у процедури те побиједити.

Народна скупштина РС у мају прошле године није подржала одлуку Владе да 64,99 одсто акција “Љубије” прода “Израели инвестмент групи” за 92 милиона КМ, иако је та понуда за скоро 30 милиона била виша од износа који је био спреман да плати “Арселор”. Главна замјерка на избор израелске фирме била је чињеница да се, за разлику од конкуренције, не баве рударском производњом. Кључним се испоставило противљење ДНС-а који се није придружио партнерима из СНСД-а и СП-а, а то је изазвало одређене несугласице унутар њихових редова.

Влада РС је крајем прошле године скинула РЖР “Љубија” са листе стратешких предузећа, чиме је омогућила приватизацију државног капитала у овом руднику без сагласности Народне скупштине РС.

Цијена

Надлежни у РС су раније казали да је тешко процијенити по којој ће цијени бити понуђен пакет државних акција у РЖР “Љубија”. Нагласили су да рудник располаже значајним резервама жељезне руде и та ставка ће у највећој мјери и одредити по којој цијени ће бити продат пакет акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана