Ljubić: Herceg-Bosna nije ugašena

Srna
Ljubić: Herceg-Bosna nije ugašena

Mostar – Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ BiH Božo Ljubić rekao je da Hrvatska Republika Herceg-Bosna /HRHB/ "nije ugašena niti je napuštena".

On je u čestitki povodom obilježavanja 23 godine od osnivanja HRHB hrvatskom narodu poručio da je Herceg-Bosna danas aktuelnija nego ikada u posljednjih 20 godina.


Herceg-Bosna je, prema Ljubićevim riječima, aktuelna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku ravnopravnost u BiH, već i kao pravna i politička činjenica, prenio je Hrvatski medijski servis.

"Herceg-Bosna je ugrađena u temelje i Federacije BiH i današnje BiH, na osnovu Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni na štetu Hrvata, mi politički predstavnici Hrvata, imamo političko utemeljenje da tražimo rješenja za uređenje države po mjeri tri konstitutivna naroda", dodao je Ljubić.

Međutim, kako je rekao, ako za to nema volje niti spremnosti kod partnera iz druga dva naroda, onda u skladu sa međunarodnim pravom, Hrvati imaju pravo tražiti vraćanje na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

"Pozivam sve članove Hrvatskog narodnog sabora i naš narod na mobilizaciju do rješenja hrvatskog pitanja u BiH, jer je to i pitanje opstanka same BiH u ovim granicama", rekao je Ljubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana