Љубић: Херцег-Босна није угашена

Срна
Љубић: Херцег-Босна није угашена

Мостар – Предсједник Главног одбора Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ Божо Љубић рекао је да Хрватска Република Херцег-Босна /ХРХБ/ "није угашена нити је напуштена".

Он је у честитки поводом обиљежавања 23 године од оснивања ХРХБ хрватском народу поручио да је Херцег-Босна данас актуелнија него икада у посљедњих 20 година.


Херцег-Босна је, према Љубићевим ријечима, актуелна не само као инспирација за борбу за хрватску равноправност у БиХ, већ и као правна и политичка чињеница, пренио је Хрватски медијски сервис.

"Херцег-Босна је уграђена у темеље и Федерације БиХ и данашње БиХ, на основу Вашингтонског и Дејтонског мировног споразума. Како су ти међународни споразуми прекршени на штету Хрвата, ми политички представници Хрвата, имамо политичко утемељење да тражимо рјешења за уређење државе по мјери три конститутивна народа", додао је Љубић.

Међутим, како је рекао, ако за то нема воље нити спремности код партнера из друга два народа, онда у складу са међународним правом, Хрвати имају право тражити враћање на стање прије склапања тих споразума, а то је Хрватска Република Херцег-Босна.

"Позивам све чланове Хрватског народног сабора и наш народ на мобилизацију до рјешења хрватског питања у БиХ, јер је то и питање опстанка саме БиХ у овим границама", рекао је Љубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана