Љубић: Бошњаци опструишу одлуке Уставног суда у вези са Изборним законом

Срна
Љубић: Бошњаци опструишу одлуке Уставног суда у вези са Изборним законом

Сарајево - Предсједник Главног одбора Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић изјавио је да бошњачка страна врло отворено опструише спровођење слова и духа одлуке Уставног суда у вези са Изборним законом, што пријети дестабилизацијом БиХ, уз могуће посљедице на ширу регију.

Објашњавајући разлоге опструкције, Божић је рекао да је одговор врло прозаичан, односно да се задржавањем доминације врши селективна непропорционална редистрибуција финансијских и природних ресурса.


"Навешћу само један примјер - на основу дискриминаторских коефицијената расподјеле прихода из ПДВ-а и царина са јединственог рачуна општинама и кантонима, Сарајевски кантон је за осам година /2006-2013/ `уприходовао` више од 1,2 милијарде КМ, а сви већински хрватски кантони су изгубили. Како? Па тако што је Сарајевском кантону додијељен коефицијент `два`, а већински хрватском Ливањском кантону коефицијент 1,1. Зато се хоће задржати доминација", наводи Љубић у писаном обраћању поводом 23 године од потписивања Вашингтонског споразума.

Он је подсјетио да је Уставни суд БиХ на основу његове апелације из 2014. године пресудио да је Изборни закон неопходно измијенити да би се сваком народу омогућило легитимно политичко представљање у институцијама, као што су домови народа ентитета и БиХ, те Предсједништво БиХ.

Љубић, који је и посланик у Сабору Хрватске, упозорио је да је још мјесец и по остало за измјену Изборног закона БиХ, јер су избори у октобру.

"Уставом загарантована конститутивност остварује се, између осталог, Изборним законом као најважнијим актом након Устава. Говорим о томе јер је Хрватска у наше име потписала и Вашингтонски и Дејтонски мировни споразум, чланица је Савјета за спровођење мира у БиХ, хрватски простори у БиХ празне од Хрвата, а највише Ливањски кантон који покрива 25 одсто територија Федерације БиХ и `чува леђа` већем дијелу југозапада Хрватске", наводи Љубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана