Ljepote Vrbasa ostaju netaknute

Dejana Bratić
Ljepote Vrbasa ostaju netaknute

Banjaluka - Inicijativa za izgradnju hidroelektrane “Krupa” na rijeci Vrbas je odbačena, jer ovaj dokument nije pratila studija uticaja na životnu sredinu, rekao je u petak gradonačelnik Igor Radojičić nakon sastanka sa predstavnicima 36 nevladinih organizacija, okupljenih u “Koaliciji za Vrbas”.

Radojičić je kazao da je Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva vraćena inicijativa za izgradnju hidroelektrane od 14,4 megavata na području Krupe na Vrbasu, koju su u aprilu ove godine podnijele “Hidroelektrane na Vrbasu”, preduzeće iz sastava “Elektroprivrede RS”.

- Iako je to zakonska obaveza, u inicijativi, kojom je traženo mišljenje grada, nije bilo procjene uticaja na životnu sredinu i Gradska uprava zbog toga ne može dati pozitivno mišljenje. Osim toga, nije ispunjen još jedan preduslov da se za područje kanjona Vrbasa uradi poseban prostorni plan, iako je i to zakonska obaveza, pošto je riječ o zaštićenom području - rekao je Radojičić.

On je dodao da je i nevladin sektor, okupljen u “Koaliciji za Vrbas”, upozorio da pitanje uticaja na životnu sredinu, kvalitet vode i vazduha uopšte nije obrađen u inicijativi o kojoj se izjašnjava grad. Radojičić je kazao da se Skupština grada već jednom, odnosno 2005. godine, usprotivila sličnim planovima, kada je, takođe, dato negativno mišljenje za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu.

Predstavnik “Koalicije za Vrbas” Nataša Crnković pozdravila je odluku o odbacivanju inicijative.

- Očekujemo da sada obustave proceduru u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na Vrbasu. Mi imamo vrlo jasan stav da ne postoji mogućnost za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu, jer su one štetne po prirodu i ljude, ekonomski nisu isplative i sa više aspekata ugrožavaju kvalitet života. Što se nas tiče, ovdje ne postoji nikakav prostor za kompromis, a u slučaju da republičke institucije budu insistirale na ovom projektu, ostavljamo mogućnost da se građani Banjaluke o tome izjasne putem referenduma - kazala je Crnkovićeva.

Predsjednik ronilačkog kluba “Delfin” Igor Gajić pohvalio je ovu odluku predstavnike Gradske uprave.

- Pozdravljamo ovu odluku grada, podržavamo ovakav stav i nadamo se da će biti trajan, bez obzira na to da li će zainteresovane strane poštovati zakonsku proceduru. Banjaluka je trusno područje, a hidroelektrane dokazano pospješuju pojavu zemljotresa. Vrbas je postao očigledno privilegija i rijeka interesnih grupa, što u krajnjem ishodu narušava turizam u Banjaluci i narušava floru i faunu - kazao je Gajić.

Predstavnici NVO su isticali da uticaj hidroelektrana na nivo vode u koritu Vrbasa otežava mogućnost bavljenja ribolovnim i avanturističkim turizmom, koji su Banjaluku i Vrbas postavili na svjetsku mapu turističkih destinacija.

Koncesija

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je 16. aprila ove godine od grada Banjaluka zatražilo mišljenje o zahtjevu za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju hidroelektrane “Krupa” na Vrbasu. Podnosilac koncesije je zavisno preduzeće “Hidroelektrane na Vrbasu”, preduzeće iz sastava “Elektroprivrede RS”.

 

Neki od razloga protiv gradnje HE

- lošiji kvalitet vode

- promjena klime

- uticaj na prirodu i

- zastarjelost ovakvih tehnologija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana