Љајић, Шаровић: Достићи двије милијарде евра робне размјене у овој години

Срна
Љајић, Шаровић: Достићи двије милијарде евра робне размјене у овој години

Београд - Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић сагласили су се данас да је у 2018. години заједнички циљ достизање близу двије милијарде евра робне размјене, а предуслов за то је даље укидање ванцаринских баријера између Србије и БиХ.

На састанку је констатовано да постоје још четири ванцаринске баријере које би требало да се уклоне, па ће с циљем њиховог отклањања свака три мјесеца засиједати заједничка комисија, а прва сједница биће одржана крајем фебруара.


Љајић и Шаровић констатовали су да је у 2017. години остварена рекордна робна размена између Србије и БиХ у износу од 1.726.000.000 евра, саопштено је из Љајићевог кабинета.

Од тога је извоз Србије у БиХ износио 1,21 милијарди евра, док је из БиХ у Србију извезено робе у износу од 516 милиона евра, речено је на састанку у Београду, који је био посвећен унапређењу економско-трговинске сарадње Србије и БиХ.

Љајић и Шаровић су разговарали и о сарадњи у области туризма и закључили да је кинеско тржиште од приоритетног значаја за обје земље, узимајући у обзир да су Србија и БиХ једине две земље у овом дијелу Евопе које имају безвизни режим са Кином.

Министри су се сагласили да ће Србија и БиХ убудуће наступати са заједничким туристичким производом на кинеском тржишту, с циљем привлачења што већег броја туриста из те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана