Livne: Centar - veza između Srpske i Izraela

Srna
Livne: Centar - veza između Srpske i Izraela

Banjaluka - Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne izjavio je večeras da je osnovni zadatak ove ustanove da bude veza između Republike Srpske i Izraela, jevrejskog svijeta i Jevreja gdje god oni živjeli.

"Kao što sam mnogo puta naglasio, u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci vidim organizaciju, nešto što će vezati narode BiH i okoline, što će služiti humanizmu, slobodi govora i pisanja i sve ćemo učiniti da to ostvarimo", rekao je Livne novinarima na obilježavanju godišnjice otvaranja ove ustanove.

On je na početku manifestacije "Dani Izraela i jevrejske kulture" poručio da će Jevrejski kulturni centar biti centar vjerovanja da su svi ljudi jednaki, da niko nema veće pravo da živi slobodno.

Livne je dodao da će ovaj centar održavati vezu sa jevrejskim svijetom u Americi i Evropi.

Direktor Jevrejskog kulturnog centra "Arie Livne" Đorđe Mikeš napomenuo je da će na dvodnevnoj manifestaciji Republici Srpskoj biti predstavljeni jevrejski umjetnici, fotografi, slikari, muzičari, koji na svoj način zahvaljuju Livneu za sve što je učinio.

"Pripremljena je izložba karikatura autora Đoke Ninkovića, nakon čega slijedi jedinstveni koncert sefardske muzike. Sutra proslavu nastavljamo projekcijom izraelskog filma", dodao je Mikeš.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je na otvaranju manifestacije da nije teško govoriti o Izraelu ili jevrjeskoj kulturi, jer je to "zajednička kultura svih nas, ako znamo gdje se rodio Isus Hrist".

"Šta god čujemo o Izraelu, nama se sve čini poznato, kao da smo svi tamo bili, gladajući život Isusa Hrista. Izrael je toliko fascinantna država, a posebnost je što su svi različiti, a imaju zajedničke ciljeve, što je jedna poruka i za sve nas", naglasio je Incko.

Manifestaciji "Dani Izraela i jevrejske kulture" prisustvovao je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Milanka Šopin, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te brojni gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana