Lidija Topić novi šef Misije BiH u Briselu!

nezavisne.com
Lidija Topić novi šef Misije BiH u Briselu!

Sarajevo - Lidija Topić, zaposlena u Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) u Briselu, imenovana je juče na poziciju ambasadora BiH misiji pri EU u Briselu, kako su to "Nezavisne" i najavile početkom marta.

Podsjećamo da je Topićeva svojevremeno već bila na ovoj poziciji, jednoj od ključnih destinacija za evropski put BiH, ali ju je smijenio Željko Komšić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH.

Nezavisne saznaju da je Predsjedništvo na jučerašnjoj sjednici razriješilo i imenovalo dvadesetak ambasadora u diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP) BiH u svijetu te popunilo pozicije koje su ostale upražnjene nakon razrješenja sa dužnosti ambasadora u Beču, Briselu, Amanu, Madridu, Stokholmu, te u konzulatima u Čikagu i Štutgartu, kao i u Misiji pri UN-u u Ženevi.

Prema saznanjima Nezavisnih, Predsjedništvo je danas prihvatilo ostavku Ranka Škrbića sa pozicije ambasadora u Beogradu, ali na njegovo mjesto još niko nije imenovan.

U vezu sa ovom pozicijom dovodi se SDS-ov kandidat Lazar Mirkić, inače jedan od najvećih peradara u BiH.

Takođe nije poznato da li je juče na mjesto ambasadora u Vašingtonu imenovana Bisera Turković, dugogodišnji karijerni diplomata blizak SDA, koja je u proteklom mandatu vodila Ambasadu u Briselu.

Prema nezvaničnim informacijama, Predsjedništvo je  na destinaciju u Bugarsku (Ambasada BiH u Skoplju) imenovalo i Lepu Babić, bivšeg portparola Ministarstva inostranih poslova (MVP) BiH.

Miloš Vukašinović najozbiljniji je kandidat za novog šefa Misije pri UN-u u Njujorku (umjesto Mirsade Čolaković), kao i Tomislav Leko za novog ambasadora u Beču, no nismo uspjeli saznati da li su oni juče i imenovani.

U prethodnom periodu se spekuliralo da bi s ambasadorskih pozicija mogli biti povučeni i Nina Sajić iz Rumunije, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore, ali niko u Predsjedništvu BiH nije mogao da potvrdi da li su oni razriješeni dužnosti.

Komentarišući ostavku Ranka Škrbića, sada već bivšeg ambasadora BiH u Srbiji, Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da on nije mogao da bude smijenjen na sjednici Predsjedništva BiH "jer to nije bilo na dnevnom redu, niti je imenovan ministar vanjskih poslova koji bi trebalo da pokrene proceduru za smjenu". On je rekao da nije tačno da je Škrbić podnio ostavku jer je znao da će navodno biti smijenjen, već da je to uradio "iz niza drugih razloga", dodajući da je "famoznu priču o Škrbiću iskonstruisala opozicija". Komentarišući kadrovske promjene u DKP mreži, Dodik je rekao da očekuje da se radi u skladu sa zakonom, pravilima i procedurama.

"Da bi se radilo u skladu sa zakonom, prvo mora da bude imenovan Savjet ministara, koji još ne postoji", istakao je Dodik i dodao da trenutni kandidat za ministra inostranih poslova "ne zna ni da popuni jedan obični formular, a da se čak i ne ustručava da prizna da ne zna to da uradi".

Sutorina (ne) stoji u Predsjedništvu

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović u  pojedinačnim izjavama u četvrtak nisu se mogli usaglasiti da li je ugovor o državnoj granici između BiH i Crne Gore u Predsjedništvu već tri mjeseca.

"U Predsjedništvu, što se tiče  Crne Gore, ništa ne stoji, ni kada je riječ o Sutorini niti nečem što je vezano za problem granica između BiH i Crne Gore",  rekao je Čović.

Međutim, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da taj ugovor stoji  u Predsjedništvu već tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana