Лидерима нико не излази на црту

Ведрана Кулага
Лидерима нико не излази на црту

Бањалука - Делегати СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СББ-а сутра ће бирати нова страначка руководства на саборима и конгресима у Источном Сарајеву, Мостару и Тузли, а актуелни лидери немају разлога за бригу јер су једини кандидати за нове предсједничке мандате.

У странкама кажу да подаци са терена одакле стижу кандидатуре показују да су Милорад Додик, Драган Човић и Фахрудин Радончић близу нових мандата, али да није немогуће да се на самим саборима и конгресима странака појаве и противкандидати. Страначки врхови и службе ових дана слажу посљедње коцкице у вези са одржавањем сабора и конгреса.

У СНСД-у, који би према најавама требало да доживи највећу трансформацију у руководству, данас ће бити одржан састанак врха странке.

- Све је спремно, али ћемо још једном провјерити да ли је све на мјесту и онако како је замишљено - рекла је јуче потпредсједник СНСД-а Нада Тешановић.

Додик, који је на челу СНСД-а од оснивања странке 1996. године, рекао је недавно да ће странка на предстојећем сабору манифестовати јединство и снагу. У СНСД-у су раније казали да ће доћи и до промјена у руководству, које подразумијевају боље регионално организовање, уз именовање регионалних извршних секретара СНСД-а.

Замјеник предсједника ХДЗ-а Никола Ловриновић рекао је јуче да ће бити изабрано ново руководство и да су усвојена потребна документа за одржавање сабора.

- Човић је за сада једини кандидат за предсједника, а на сабору постоји могућност да се још неко кандидује, мада не вјерујем да ће се то десити - рекао је Ловриновић и додао да је сабору предложено неколико измјена када је ријеч о избору и чланству у појединим страначким одборима.

На конгресу СББ-а, осим новог лидера, биће изабрани чланови највиших страначких органа. Потпредсједник странке Мирсад Ђонлагић истакао је да надлежни усаглашавају посљедње ситнице за одржавање конгреса.

- Сви кантонални одбори су за предсједника кандидовали Радончића, али видјећемо још, јер је могуће да се неко други непосредно пред конгрес кандидује за лидера. До сада смо имали пет потпредсједника и ту би могло да дође до одређених промјена - рекао је Ђонлагић.

СНСД, ХДЗ и СББ пробијају лед када је ријеч о изборним саборима. До краја године тај посао чека и СДС, СДА, НДП, ПДП и СДП БиХ.

Сутра Пети сабор Савеза независних социјалдемократа

У Источном Сарајеву сутра ће бити одржан Пети сабор Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ на којем би требало да буде изабран предсједник странке, чланови Главног одбора и Надзорног одбора, те статутарне комисије.

На сабору би требало да буде разматран и усвојен Извјештај о раду СНСД-а, приједлог новог Статута странке, као и приједлог декларације Петог сабора СНСД-а.

Сабор ће бити одржан у дворани "Славија", са почетком у 12.00 часова, најављено је из СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана