Lideri dali zeleno svjetlo za reforme

Željka Domazet
Lideri dali zeleno svjetlo za reforme

Sarajevo - Lideri stranaka u BiH podržaće izjavu o evropskoj opredijeljenosti i reformama na putu ka EU koju je usaglasilo Predsjedništvo BiH, a zvaničnici RS ocijenili su da je ona prihvatljiva jer je uvaženo sve što je tražila vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP.

U izjavi koja je usvojena u četvrtak, nakon što su Predsjedništvu dostavljene primjedbe na prvobitni tekst, istaknuta je opredijeljenost za poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i naglašeno da će se reforme sprovoditi u skladu sa nadležnostima svih nivoa vlasti.

Dodik: Uvažene primjedbe

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je za "Glas Srpske" da su u zajedničku izjavu unesene najvažnije primjedbe koje je uputio na prethodni tekst izjave.

- Nemamo više razloga da je osporavamo, mada u njoj ima detalja o kojima se još može diskutovati. To u ovom trenutku možda i nije važno u poređenju sa onim da se krene dalje prema EU - rekao je Dodik.

Istakao je da neće biti problema da potpiše izjavu u obliku u kojem je predložena.

- Na bazi ove izjave predviđene su određene obaveze svih nivoa vlasti. Što se tiče RS, mogu reći da ćemo, kada je riječ o ekonomsko-socijalnom segmentu, veoma brzo sprovesti sve neophodne mjere - rekao je Dodik i podsjetio da je Srpska insistirala na tome da se jasno utvrde nadležnosti i da se niko nikome ne miješa u nadležnosti, te da su mnoge reforme u RS već sprovedene.

Istakao je da je izjava prihvatljiva za RS imajući u vidu da je uvaženo sve što je tražila koalicija SNSD, DNS i SP.

- Nije važno što je naše zahtjeve prihvatilo Predsjedništvo BiH, bitno je da su to prihvatili šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije, koji su samo potvrdili da su oni logični i normalni - kaže Dodik.

Dodao je da je u petak imao i telefonski razgovor sa njemačkim ministrom inostranih poslova Valterom Štajnmajerom i da su se saglasili da ova verzija izjave može da bude prihvatljiva.

- Taj razgovor definitivno je otklonio bilo kakvu mogućnost da Evropa, a posebno Njemačka i Velika Britanija, imaju neku lošu namjeru ili da će se njihova dobra namjera zloupotrijebiti u domaćim političkim vrtlozima. Štajnamajer prvenstveno želi napredak. U tom pogledu, smatram veoma važnim taj razgovor i saglasnost o tim veoma bitnim pitanjima po RS - naglasio je Dodik.

Ocijenio je da su sve komplikacije u vezi sa izjavom o evrointegracijama izazvali domaći političari.

- To se desilo počevši od zahtjeva SDA pa do tragičnog SDS-ovog nepoznavanja situacije. To govori da smo bez potrebe izgubili vrijeme - zaključio je Dodik.

Osnova za rad

Predsjednik DNS-a Marko Pavić kazao je da je novi tekst uveliko uvažio primjedbe te stranke i uvrstio ono što je nedostajalo u prvoj verziji.

- To se posebno odnosilo na široko postavljeni tekst u kojem nije bilo ni nadležnosti, ni institucija, niti se znalo šta, ko, gdje i kada radi. Ova izjava je uzela u obzir ustavno uređenje BiH i Dejtonski sporazum, uvažila činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta, distrikta i kantona i, što je najvažnije, ustavnu nadležnost institucija - naglasio je Pavić i dodao da u tekstu ima još određenih nejasnoća, ali da izjava pruža osnov da je prihvate.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić ponovio je da vjeruje da će izjava biti potpuno prihvatljiva za sve i da ne očekuje nikakav otpor prema njoj. Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da je izjava korektna i uopštenog karaktera.

- Sada su razriješene razne dileme i optužbe. Očekujem da svi prihvate ovu izjavu u skladu sa svojim tvrdnjama da su za evropski put - rekao je Bosić, ustvrdivši da ništa nije bilo problematično ni u prethodnim izjavama.

U NDP-u smatraju da novi tekst izjave eliminiše sve sumnje i strahove koji su postojali i da su prestali razlozi zbog kojih bi bilo ko mogao opstruisati taj dokument. Potpredsjednik HDZ-a BiH Borjana Krišto smatra da je zajednička izjava na tragu iskoraka koji su potrebni BiH na njenom putu ka reformama.

Prvu verziju izjave Predsjedništvo je utvrdilo 31. decembra prošle godine, ali su lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a tražili da se jasno naznači šta su čije nadležnosti i da ona ne može da bude bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana