Лидери дали зелено свјетло за реформе

Жељка Домазет
Лидери дали зелено свјетло за реформе

Сарајево - Лидери странака у БиХ подржаће изјаву о европској опредијељености и реформама на путу ка ЕУ коју је усагласило Предсједништво БиХ, а званичници РС оцијенили су да је она прихватљива јер је уважено све што је тражила владајућа коалиција СНСД-ДНС-СП.

У изјави која је усвојена у четвртак, након што су Предсједништву достављене примједбе на првобитни текст, истакнута је опредијељеност за поштивање Устава БиХ и Дејтонског споразума и наглашено да ће се реформе спроводити у складу са надлежностима свих нивоа власти.

Додик: Уважене примједбе

Предсједник РС и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је за "Глас Српске" да су у заједничку изјаву унесене најважније примједбе које је упутио на претходни текст изјаве.

- Немамо више разлога да је оспоравамо, мада у њој има детаља о којима се још може дискутовати. То у овом тренутку можда и није важно у поређењу са оним да се крене даље према ЕУ - рекао је Додик.

Истакао је да неће бити проблема да потпише изјаву у облику у којем је предложена.

- На бази ове изјаве предвиђене су одређене обавезе свих нивоа власти. Што се тиче РС, могу рећи да ћемо, када је ријеч о економско-социјалном сегменту, веома брзо спровести све неопходне мјере - рекао је Додик и подсјетио да је Српска инсистирала на томе да се јасно утврде надлежности и да се нико никоме не мијеша у надлежности, те да су многе реформе у РС већ спроведене.

Истакао је да је изјава прихватљива за РС имајући у виду да је уважено све што је тражила коалиција СНСД, ДНС и СП.

- Није важно што је наше захтјеве прихватило Предсједништво БиХ, битно је да су то прихватили шефови дипломатија Њемачке и Велике Британије, који су само потврдили да су они логични и нормални - каже Додик.

Додао је да је у петак имао и телефонски разговор са њемачким министром иностраних послова Валтером Штајнмајером и да су се сагласили да ова верзија изјаве може да буде прихватљива.

- Тај разговор дефинитивно је отклонио било какву могућност да Европа, а посебно Њемачка и Велика Британија, имају неку лошу намјеру или да ће се њихова добра намјера злоупотријебити у домаћим политичким вртлозима. Штајнамајер првенствено жели напредак. У том погледу, сматрам веома важним тај разговор и сагласност о тим веома битним питањима по РС - нагласио је Додик.

Оцијенио је да су све компликације у вези са изјавом о евроинтеграцијама изазвали домаћи политичари.

- То се десило почевши од захтјева СДА па до трагичног СДС-овог непознавања ситуације. То говори да смо без потребе изгубили вријеме - закључио је Додик.

Основа за рад

Предсједник ДНС-а Марко Павић казао је да је нови текст увелико уважио примједбе те странке и уврстио оно што је недостајало у првој верзији.

- То се посебно односило на широко постављени текст у којем није било ни надлежности, ни институција, нити се знало шта, ко, гдје и када ради. Ова изјава је узела у обзир уставно уређење БиХ и Дејтонски споразум, уважила чињеницу да је БиХ састављена од два ентитета, дистрикта и кантона и, што је најважније, уставну надлежност институција - нагласио је Павић и додао да у тексту има још одређених нејасноћа, али да изјава пружа основ да је прихвате.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ПДП-а Младен Иванић поновио је да вјерује да ће изјава бити потпуно прихватљива за све и да не очекује никакав отпор према њој. Лидер СДС-а Младен Босић сматра да је изјава коректна и уопштеног карактера.

- Сада су разријешене разне дилеме и оптужбе. Очекујем да сви прихвате ову изјаву у складу са својим тврдњама да су за европски пут - рекао је Босић, устврдивши да ништа није било проблематично ни у претходним изјавама.

У НДП-у сматрају да нови текст изјаве елиминише све сумње и страхове који су постојали и да су престали разлози због којих би било ко могао опструисати тај документ. Потпредсједник ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто сматра да је заједничка изјава на трагу искорака који су потребни БиХ на њеном путу ка реформама.

Прву верзију изјаве Предсједништво је утврдило 31. децембра прошле године, али су лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а тражили да се јасно назначи шта су чије надлежности и да она не може да буде било какав основ за преношење надлежности са ентитета на БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана