Lider SDA za “Glas” otkrio detalje dokumenta: NATO nije u Izetbegovićevom dokumentu

Željka Domazet
Lider SDA za “Glas” otkrio detalje dokumenta: NATO nije u Izetbegovićevom dokumentu

Sarajevo - Pitanje NATO-a nije u dokumentu koji je sačinio lider SDA Bakir Izetbegović i koji će biti usaglašavan sa liderima ostalih vodećih partija na nivou BiH, potvrdio je “Glasu Srpske” sam Izetbegović.

- Blizu smo tome da imamo jednu za sve prihvatljivu izjavu i nadam se da ćemo iduće sedmice krenuti u rješavanje problema. Izjava se usaglašava i kada je završimo, javnost će imati integralni tekst te izjave. Da sada ne govorim gdje su te razlike u gledanjima koje su vrlo male - rekao je Izetbegović.

Istakao je da je vrlo blizu dogovor sa SNSD-om i HDZ-om o formiranju Savjeta ministara. Prema njegovim riječima, predložena izjava bazirana je na očuvanju mira, stabilnosti, nastavku bitnih reformskih procesa, brizi o povratnicima, borbi protiv korupcije.

- Mi smatramo da sve treba da bude bazirano na Ustavu i vladavini zakona koji su ranije usvojeni - rekao je Izetbegović i dodao da je potrebno nastaviti integracione procese.

Lider SDA nije želio da precizira da li će usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO i dalje biti uslov SDA za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, navodeći da to nije sadržano u dokumentu predloženom HDZ-u i SNSD-u.

- Dopustite nam svima da spasimo obraz, da nađemo neko rješenje koje je najbolji presjek onoga za šta smo zainteresovani i da ova zemlja nastavi naprijed - zaključio je Izetbegović.

On je dodao da je godišnji nacionalni program tehničko pitanje i da ga ne treba dizati na politički nivo.

- Kada dođemo u situaciju da se odlučuje o eventualnom ulasku u NATO, to će biti posebno pitanje i trebaće ga preispitati. U međuvremenu se treba kretati - rekao je Izetbegović.

Kazao je da ne vidi problem da kada je riječ o bošnjačkim strankama u vlast uđe i DF i SBB kako bi se napravila šira koalicija i da su stranke srpskog i hrvatskog bloka napravile širu koaliciju.

- Neka i nama daju da okupimo što veći broj političkih stranaka koje su podržane bošnjačkim glasačkim tijelom. Što nas više bude u poziciji, to će reforme lakše ići. Mislim da ćemo za koji dan imati definisan širok bosanski ili bošnjački segment - rekao je Izetbegović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je juče za “Glas Srpske” da će se lideri vodećih stranaka na nivou BiH sastati naredne sedmice. On je izrazio nadu da će proces formiranja Savjeta ministara ubrzo biti okončan.

- Mogli smo formirati Savjet ministara i prije Nove godine i definisati ovu strukturu vlasti kao najefikasniju, ali, eto, nismo. Tako ostajemo u lošem prosjeku u BiH da i nakon pet mjeseci od izbora mi još pričamo o formiranju vlasti. Timovi političkih partija rade i oni će vjerovatno ubrzo usaglasiti principe za formiranje vlasti - rekao je Dodik.

Dodao je da ti principi podrazumijevaju ekonomske reforme, infrastrukturne projekte, borbu protiv kriminala i korupcije, te suočavanje sa izazovima kakav je migrantska kriza.

- To nije nikakva programska koalicija. Rečeno je da je potrebno držati se ustavnosti, zakonitosti, Dejtona, teritorijalnog integriteta BiH i njenog suvereniteta na međunarodnom planu i sprovoditi socio-ekonomske reforme, mijenjati izborni zakon, što je zahtjev HDZ-a, što mi u potpunosti podržavamo - rekao je Dodik.

Istakao je da pitanje MAP-a neće biti prihvaćeno.

- Možemo samo da konstatujemo da to postoji, a da ne može da prejudicira rješenje i to treba ostaviti za kasnije razgovore. To je potrebno postaviti u postojeću situaciju, odnosno u okvir da postoji rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i integrativni procesi u EU ne znače i integraciju u NATO. Te stvari treba sagledati i vjerujem da ćemo naći načina da prevaziđemo ta uslovljavanja SDA - rekao je Dodik.

Dodao je da se taj dokument sada usaglašava i da kada se usaglasi, biće održan sastanak lidera, a zatim i sjednica Predsjedništva na kojoj bi trebalo da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara.

- Na tom sastanku ćemo se dogovoriti i o raspodjeli resora u Savjetu ministara. Jasno je da, osim predsjedavajućeg, Srbima pripadaju i tri ministarstva - rekao je Dodik.  

I DF ima dokument

Član Predsjedništva DF-a Zlatko Miletić rekao je da je Predsjedništvo DF-a formiralo radnu grupu od šest članova koja će uskoro sačiniti dokument koji će razmatrati stranačko rukovodstvo, a sve u vezi sa otvaranjem razgovora u kontekstu traženja ili učešća u parlamentarnim većinama na svim nivoima.

- Mi ćemo eventualnim partnerima ponuditi taj dokument - rekao je Miletić.

Da li treba da skočim s tornja

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da ovu stranku ne zanima učešće u vlasti, te da nisu zainteresovani da budu dio većine ni na federalnom ni na nivou BiH.

Podsjećajući da SDA za sebe kaže da je najjača stranka, Radončić je kazao novinarima da ne vidi nijedan razlog da SDA sa SNSD-om i HDZ-om ne formira vlast na nivou BiH, za šta imaju kapacitet.

- Ja ne znam trebam li skočiti s tornja da bih dokazao da nas učešće u vlasti ne zanima - rekao je Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana