Лидер СДА за “Глас” открио детаље документа: НАТО није у Изетбеговићевом документу

Жељка Домазет
Лидер СДА за “Глас” открио детаље документа: НАТО није у Изетбеговићевом документу

Сарајево - Питање НАТО-а није у документу који је сачинио лидер СДА Бакир Изетбеговић и који ће бити усаглашаван са лидерима осталих водећих партија на нивоу БиХ, потврдио је “Гласу Српске” сам Изетбеговић.

- Близу смо томе да имамо једну за све прихватљиву изјаву и надам се да ћемо идуће седмице кренути у рјешавање проблема. Изјава се усаглашава и када је завршимо, јавност ће имати интегрални текст те изјаве. Да сада не говорим гдје су те разлике у гледањима које су врло мале - рекао је Изетбеговић.

Истакао је да је врло близу договор са СНСД-ом и ХДЗ-ом о формирању Савјета министара. Према његовим ријечима, предложена изјава базирана је на очувању мира, стабилности, наставку битних реформских процеса, бризи о повратницима, борби против корупције.

- Ми сматрамо да све треба да буде базирано на Уставу и владавини закона који су раније усвојени - рекао је Изетбеговић и додао да је потребно наставити интеграционе процесе.

Лидер СДА није желио да прецизира да ли ће усвајање годишњег националног програма за НАТО и даље бити услов СДА за именовање предсједавајућег Савјета министара, наводећи да то није садржано у документу предложеном ХДЗ-у и СНСД-у.

- Допустите нам свима да спасимо образ, да нађемо неко рјешење које је најбољи пресјек онога за шта смо заинтересовани и да ова земља настави напријед - закључио је Изетбеговић.

Он је додао да је годишњи национални програм техничко питање и да га не треба дизати на политички ниво.

- Када дођемо у ситуацију да се одлучује о евентуалном уласку у НАТО, то ће бити посебно питање и требаће га преиспитати. У међувремену се треба кретати - рекао је Изетбеговић.

Казао је да не види проблем да када је ријеч о бошњачким странкама у власт уђе и ДФ и СББ како би се направила шира коалиција и да су странке српског и хрватског блока направиле ширу коалицију.

- Нека и нама дају да окупимо што већи број политичких странака које су подржане бошњачким гласачким тијелом. Што нас више буде у позицији, то ће реформе лакше ићи. Мислим да ћемо за који дан имати дефинисан широк босански или бошњачки сегмент - рекао је Изетбеговић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик потврдио је јуче за “Глас Српске” да ће се лидери водећих странака на нивоу БиХ састати наредне седмице. Он је изразио наду да ће процес формирања Савјета министара убрзо бити окончан.

- Могли смо формирати Савјет министара и прије Нове године и дефинисати ову структуру власти као најефикаснију, али, ето, нисмо. Тако остајемо у лошем просјеку у БиХ да и након пет мјесеци од избора ми још причамо о формирању власти. Тимови политичких партија раде и они ће вјероватно убрзо усагласити принципе за формирање власти - рекао је Додик.

Додао је да ти принципи подразумијевају економске реформе, инфраструктурне пројекте, борбу против криминала и корупције, те суочавање са изазовима какав је мигрантска криза.

- То није никаква програмска коалиција. Речено је да је потребно држати се уставности, законитости, Дејтона, територијалног интегритета БиХ и њеног суверенитета на међународном плану и спроводити социо-економске реформе, мијењати изборни закон, што је захтјев ХДЗ-а, што ми у потпуности подржавамо - рекао је Додик.

Истакао је да питање МАП-а неће бити прихваћено.

- Можемо само да констатујемо да то постоји, а да не може да прејудицира рјешење и то треба оставити за касније разговоре. То је потребно поставити у постојећу ситуацију, односно у оквир да постоји резолуција Народне скупштине о војној неутралности и интегративни процеси у ЕУ не значе и интеграцију у НАТО. Те ствари треба сагледати и вјерујем да ћемо наћи начина да превазиђемо та условљавања СДА - рекао је Додик.

Додао је да се тај документ сада усаглашава и да када се усагласи, биће одржан састанак лидера, а затим и сједница Предсједништва на којој би требало да буде именован предсједавајући Савјета министара.

- На том састанку ћемо се договорити и о расподјели ресора у Савјету министара. Јасно је да, осим предсједавајућег, Србима припадају и три министарства - рекао је Додик.  

И ДФ има документ

Члан Предсједништва ДФ-а Златко Милетић рекао је да је Предсједништво ДФ-а формирало радну групу од шест чланова која ће ускоро сачинити документ који ће разматрати страначко руководство, а све у вези са отварањем разговора у контексту тражења или учешћа у парламентарним већинама на свим нивоима.

- Ми ћемо евентуалним партнерима понудити тај документ - рекао је Милетић.

Да ли треба да скочим с торња

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић рекао је да ову странку не занима учешће у власти, те да нису заинтересовани да буду дио већине ни на федералном ни на нивоу БиХ.

Подсјећајући да СДА за себе каже да је најјача странка, Радончић је казао новинарима да не види ниједан разлог да СДА са СНСД-ом и ХДЗ-ом не формира власт на нивоу БиХ, за шта имају капацитет.

- Ја не знам требам ли скочити с торња да бих доказао да нас учешће у власти не занима - рекао је Радончић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана