Леутара и Ваљана убили исти људи

Горан Маунага
Леутара и Ваљана убили исти људи

Сарајево - Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ дошла је до нових доказа о убиству замјеника министра унутрашњих послова ФБиХ Јозе Леутара који показују да је атентат организовала и извршила иста група која је неколико мјесеци раније ликвидирала и полицајца Анту Ваљана у Травнику.

Леутар је убијен 16. марта 1999. године у Сарајеву када је под његовим службеним аутомобилом активирана експлозивна направа. Ваљан је ликвидиран 31. јула 1998. године у Травнику приликом експлозије направе постављене у контејнер.

- Истрага је приведена крају. Уз извјештај истражилаца о убиству Леутара приложен је и извјештај о ликвидацији Ваљана. Наведени су детаљи и начин убиства обојице, а оно што их повезује су исти организатори и извршиоци чија су имена наведена у тим извјештајима - каже саговорник "Гласа Српске" близак истрази наводећи да су атентати на Леутара и Ваљана први пут доведени у везу.

У извјештају о убиству Ваљана, у који је "Глас Српске" имао увид, наведено је да је експлозивну направу од које је страдао активирао Е. Б. уз помоћ С. Х. Направу је конструисао М. Љ., а у контејнер су је поставили Н. К. и Е. М. Неки од њих били су припадници одреда "Ел муџахедин" који је у рату био у саставу Армије РБиХ и чији су припадници починили стравичне злочине над Србима и Хрватима.

- С. Х. никад није саслушан. Полицајац из Травника Е. И., који је након експлозије легитимисао Е. Б., забиљешку о легитимисању доставио је четири мјесеца послије експлозије с циљем заштите свог рођака Х. И. који је такође осумњичен у том случају - неки су од нових детаља до којих су дошли истражиоци.

Наведено је да су код М. Љ. пронађене направе које га повезују с атентатом на Ваљана, а претрес стана извршен је тек три мјесеца након убиства. Прије претреса стана осумњичени А. Р. је од полицајца М. Р., запосленог у Полицијској управи Нови Травник, добио упозорење да склони компромитујући материјал.

Одлуком директора SIPA Перице Станића у марту је формиран  посебан истражни тим који је ангажован у случају убиства Леутара.

- Истрага у том предмету је интензивирана - казали су у SIPA истичући да не могу откривати детаље.

Укључивање SIPA у истрагу убиства Леутара затражило је Кантонално тужилаштво Сарајево којем је тај предмет прослиједило Тужилаштво БиХ.

Кантонални суд у Сарајеву ослободио је због недостатка доказа Доминика Илијашевића Цому, Зорана Башића, Жељка Ђосића, Јединка Бајкушу, Ивана Андабака и Марија Миличевића који су били оптужени за убиство Леутара. Од осам убистава и једног покушаја убиства у травничком крају од 1997. до 1999. године, само у случају "Ваљан" полиција је имала једног осумњиченог, Муриса Љубунчића, али га је Кантонални суд у Травнику ослободио.

Минирање истраге

У извјештају је констатовано и да је начињено више намјерних грешака које су утицале на правац вођења истраге о убиству Анте Ваљана.

- Провјере су вршили припадници МУП-а ФБиХ А. М., М. Ф., А. Ф. и И. Ш. и оне су резултирале скретањем истраге у погрешном правцу. Уништени су кључни докази приликом вјештачења у МУП-у ФБиХ у Сарајеву - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана