Летови из Бањалуке ка срцу Европе од јесени

Маријана Миљић
Летови из Бањалуке ка срцу Европе од јесени

Бањалука - Највећа европска нискотарифна компанија "Рајанер" увешће од краја октобра летове из Бањалуке ка белгијском Бриселу и њемачком граду Меминген.

"Рајанер" је јуче пустио у продају карте за летове, а већ у првим часовима распродате су за лет из Брисела за Бањалуку, заказан за 29. октобар, а које у једном смјеру коштају свега 40 марака.

Позната свјетска авиокомпанија је саопштила да ће њени авиони на овим рутама саобраћати два пута седмично према зимском реду за 2018. годину.

- БиХ ће бити 37. земља у којој ће "Рајанер" саобраћати, а клијенти ће имати прилику да уживају у још нижим цијенама и погодностима у складу са политиком "Увијек бољи" - наведено је у саопштењу авиокомпаније.

Директорица продаје и маркетинга "Рајанера" Олга Павлонка казала је да су у продају пуштене карте за прве летове које коштају 19,99 евра и да их је могуће резервисати до сутра у поноћ.

- Нашим клијентима нудимо смањење накнада за пртљаг, повезивање са летовима за Рим, Милано и Порто, а у будућности и другим аеродромима, собе са десет одсто попуста на путничком кредиту и тачност - истакла је Павлонка.

Вршилац дужности директора "Аеродрома РС" Душан Ковачевић рекао је да је ово велики дан за ово предузеће, Бањалуку и РС.

- Наши грађани ће имати могућност да преко Брисела и Мемингена направе конекцију ка више од 90 дестинација у неколико европских држава. Млади ће више путовати, а пријатељи из Европе моћи лакше да дођу и открију љепоте бањалучког региона и гостољубивост народа - казао је Ковачевић.

Нагласио је да је бањалучки аеродром већ сада спреман за летове који су најављени.

- Људи из "Рајанера" су били на аеродрому. Прегледали су све и анализирали. Задовољни су оним што су видјели. Пред нас нису постављени никакви додатни услови да би "Рајанер" могао летјети из Бањалуке. Ствар је компаније што се одлучила за летове од јесени, а ми смо спремни већ сутра да реализујемо летове - навео је Ковачевић и додао да очекује да већ идуће године буду успостављени летови из Бањалуке ка новим дестинацијама.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да је бањалучки аеродром прије успостављања сарадње са авиокомпанијама уређен и оспособљен за тај посао.

- Након реновирања у августу прошле године на адресе више авиокомпанија прослиједили смо писмо намјере за успостављање сарадње. Међу њима се нашао и "Рајанер", који је већ у септембру одговорио на тај захтјев. На нашу иницијативу састали смо се у Риму у новембру и већ тада договорили о првобитним детаљима, док смо у јануару ове године дошли и до приједлога уговора, који смо у међувремену дорађивали - казао је Трнинић.

Нагласио је да "Рајанер" није имао специјалних услова према РС, осим да буде обезбијеђена могућност налета из другог правца.

- Прошлог мјесеца сам био у сједишту контроле лета и рекли су да постоји таква могућност. Почетком идућег мјесеца очекујем да менаџмент "Аеродрома РС" организује састанак са Агенцијом за пружање услуга у ваздушној пловидби да бисмо се договорили о свим детаљима. Ту неће бити никаквих проблема, а рок да то обезбиједимо је година - казао је Трнинић који није желио да открије да ли ће Влада РС субвенционисати "Рајанер", наводећи да је то дефинисано у уговору, који за сада држе у тајности.

До сада је пропало неколико преговора са авиокомпанијама за успостављање летова са бањалучког аеродрома, са којег тренутно авиони лете само ка Београду.

Шта "Рајанер" нуди клијентима

- Нижа накнада за пријављени пртљаг - накнада нижа од 25 евра, тежина пртљага већа од 20 килограма

- Повезивање с летовима ка Риму, Милану и Порту и у будућности са другим аеродромима

- "Рајанер" собе са десет одсто попуста на путничком кредиту - "Рајанер: трансфери - шири избор аутобуског превоза са новим партнером "Car Trawler"

- Тачност - 90 одсто летова на вријеме

- Цијена - у случају да путник пронађе јефтинију карту, "Рајнер" му исплаћује разлику и пет евра на његов "My Ryanair " налог

Флота "Рајанера"

"Рајанер" је ирска нискотарифна авиокомпанија са сједиштем у Даблину. У компанији кажу да посједују најновију, највећу и најтишу флоту авиона у Европи. Просјечна старост авиона у априлу 2014. била је пет и по година, а флота је 2009. достигла број од 200 летјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана