Лет за западни Балкан скупљи него за Њујорк

nezavisne.com
Лет за западни Балкан скупљи него за Њујорк

Цирих, Сарајево - Летови из Швајцарске и других земаља западне Европе на западни Балкан су понекад толико скупи да би било могуће пронаћи летове из Европе за Њујорк за исту цијену, пише швајцарски дневни лист за путнике “20 минута”.

Како наводе, дијелом се таква пракса дешава због релативно малог броја летова, који су неравномјерно распоређени током сезоне, гдје се највише лети у вријеме празника. Осим тога, како истичу, одређене фреквентне линије често опслужује само једна компанија, која онда има могућност да подиже цијене.

Лист наводи изјаву Ивана из Хрватске, који летове из Цириха ка Сплиту и Загребу у шпицу сезоне плаћа између 700 и 1.500 франака, односно од 1.200 до 2.400 марака.

“За тај новац можете летјети до Њујорка. Не знам како компаније оправдавају оволико високе цијене”, каже он.

Он тврди да је слична ситуација и с летовима ка Косову, Хрватској, БиХ и другим земљама на Балкану.

Како наводе, цијене су најгоре према Приштини, а Алтин Марку, албански водитељ телевизијске емисије “Fol Shqip Show”, каже да планира организовати протесте како би скренуо пажњу на високе цијене.

Због високих цијена појављују се “фантомске фирме” попут “GermniAir”, “Reisebüro Prishtina” или “Sky Express”, које нуде повољније цијене, а у ствари се ради о преварама с циљем да се од жртава измами новац.

Што се тиче БиХ, путници се често жале да су карте “Austrian Airlinesa” у појединим терминима веома високе.

Према Googleвом претраживачу, можете очекивати да ћете карту за лет том компанијом из Сарајева до Беча, у шпицу сезоне, у једном смјеру, платити и више од хиљаду марака. На примјер, ако сте данас купили карту за 6. август, платићете повратну око 1.300 марака.

У “Луфтханси”, којом од Сарајева можете летјети до Минхена, цијене су знатно ниже, али, на примјер, ако сте данас купили карту за лет 14. септембра, платићете је око 800 марака у једном смјеру, према Googleвом претраживачу.

Уколико су вам ове цијене превише папрене, можете се опредијелити за неки од нискобуџетних оператера, попут “WizzAirа”, којим ћете, примјера ради, из Тузле до Стокхолма летјети за око нешто прихватљивијих 200 марака у једном смјеру.

Омер Кулић, експерт за авијацију, каже да су цијене високе зато што неколико европских авио-компанија држи монопол на поједине дестинације.

“Ту је, прије свега, наша кривица. Да ми имамо нашу авио-компанију и да летимо, рецимо, до Беча, путници би имали могућност да бирају јефтиније летове. С обзиром на то да немамо, 'Аустриан' може поставити цијену коју жели и рећи: 'То вам је цијена, па ви изволите'“, каже Кулић за “Независне”.

Он истиче да је слична ситуација са банкама и да нека од аустријских банака која послује у БиХ за сличне производе у Аустрији нуди вишеструко ниже каматне стопе, него у БиХ.

“Можда некоме од наших овдје и одговара да то буде тако. Ја не знам, али ето нека свако сам процијени”, каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана