Leševi sa Pofalića završili na deponiji

Goran Maunaga
Leševi sa Pofalića završili na deponiji

SARAJEVO, BANjA LUKA - Zbog ratnog zločina počinjenog nad više od 200 civila srpske nacionalnosti 16. maja 1992. godine u sarajevskom naselju Pofalići, MUP RS podnio je izvještaj protiv 51 lica, a tijela ubijenih do danas nisu pronađena.

Član Operativnog tima za traženje nestalih osoba RS Slobodan Škrba kaže da su tijela ubijenih u Pofalićima odvožena na gradsku deponiju vozilima komunalnog preduzeća "Rad" i tu uništena.

- Prostor oko smetljišta sve vrijeme rata kontrolisala je Armija RBiH. Radi se o naseljima Briješće brdo, Boljakov potok i Buća potok - kaže Škrba.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH Milan Bogdanić kaže da se za tijelima ubijenih još traga.

- Nisu nam poznata sva imena. Mi imamo imena nestalih u tom napadu koja su prijavile porodice i neke institucije. Za njima tragamo - kaže Bogdanić.  

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da se zna da su organizatori i izvršioci ovog zločina, počinjenog u samom gradu Sarajevu,  bili Alija Prazina i Mirsad Bungul Munja.

- Pobijeni u Pofalićima bili su zakopani kod samačkog hotela građevinskog preduzeća "Vranica" u Pofalićima. Kasnije su njihova tijela tajno izmještena i do danas se ništa o njima ne zna - kaže Mandić.

Inspektor Tima za istraživanje krivičnih djela ratnog zločina MUP-a RS Radovan Pejić kaže da je MUP RS prvu krivičnu prijavu za predmet Pofalići nadležnom tužilaštvu podnio 15. novembra 1992. godine protiv dva lica, koja je kasnije dopunjavana 12 puta.

On dodaje da su izvještaji MUP-a RS dostavljeni Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, a da ono te predmete dalje prosleđuje Tužilaštvu BiH.

Naselje Pofalići nalazi se u opštini Novo Sarajevo, na padinama Huma. Nekoliko stotina godina nastanjivali su ga Srbi.

U zločinu 15. maja 1992. godine ubijani su žene, djeca, starci. Stradale su porodice Čangalović, Pikulić, Đukić, Bunjevac, Andrijašević, Andrić, Trišić, Golijanin i druge. U napadu na Pofaliće učestvovali su uglavnom doseljenici iz Sandžaka. 

Izgubljen predmet

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da istragu u ovom predmetu vodi Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo.

U Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo to demantuju.

- Obje prijave MUP-a RS za ratni zločin protiv civilnog stanovništva pod oznakom "Pofalići-Velešići" spojene su u jedinstven krivični predmet koji je kompletan 5. oktobra 2005. godine dostavljen Tužilaštvu BiH - navedeno je u dopisu Službe za informisanje tog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana