Lepir: Istražuje se mogućnost eventualnog podmetanja predmeta

Srna
Lepir: Istražuje se mogućnost eventualnog podmetanja predmeta

Banjaluka - Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Republike Srpske Želimir Lepir rekao je da tužilaštvo istražuje mogućnosti eventualnog podmetanja određenih predmeta u džepove stradalog Davida Dragičevića u periodu od pronalaska tijela do obdukcije.

Lepir smatra da nije propust što prilikom pronalaska tijela nije detaljno pregledana odjeća nastradalog, te naveo da je uobičajeno da se tijelo preveze u mrtvačnicu na groblju, pa onda u Zavod za sudsku medicinu.


On je na otvorenoj sjednici Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, rekao da je dežurni tužilac dao pismenu naredbu za obdukciju i da je upoznat o njenom sadržaju.

Lepir je istakao da je naredbu za toksikološku analizu izdao drugi tužilac koji je preuzeo slučaj, te da mu nije poznato da li imaju licencu i adekvatan aparat za to.

On je objasnio da je ovaj predmet zaveden pod oznakom KTA što znači da nije definisan činilac, niti krivično djelo, te da u ovom trenutku ne može reći tačan uzrok smrti mladića.

Lepir je dodao da još nije kvalifikovano ovo djelo, ali da tužilaštvo sprovodi pojedinačne istražne radnje u tom cilju.

“Naše odluke temeljimo na činjenicama, ne na pisanjima novinara ili pričama po gradu”, rekao je Lepir i naglasio da traže činjenice da bi mogli utvrditi da li je riječ o zadesnoj smrti ili ubistvu, što može potrajati.

On je naveo da na predmetu rade dva tužioca, a da druga dva, kao i on lično, vrše nadzor, te poručio da će sve preduzeti da u datim okolnostima dođu do istine, uprkos tome što rade pod presijom javnosti i ciljanog napada pojedinaca na instituciju tužilaštva.

Lepir je istakao da je neprimjereno da se tužioci nazivaju saučesnicima u ubistvu, te ponovio da je formiran tim koji želi da utvrdi istinu.

On je ponovio da su u Zagreb poslali dva obdukciona nalaza da bi se tim vještaka pojedinačno izjasnio o njima, te očekuje uskoro njihov odgovor.

Lepir je naveo da su poslali na analizu uzorak mozga da bi, između ostalog, utvrdili da li su povrede glave mogle dovesti do gubitka svijesti.

Upitan da li je patolog Željko Karan imao njegovu dozvolu da prisustvuje konferenciji za novinare 26. marta, Lepir je odgovorio da nije i ocijenio da nije uobičajeno da na takvim konferencijama bude obducent, a ne tužilac.

On je podsjetio da je tužilaštvo 29. marta zaprimilo izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o smrti Davida Dragičevića i da je iz dostavljenog izvještaja proizilazilo da je riječ o adesnoj smrti.

Lepir je rekao da taj izvještaj ima 151 dokaz, ali da je zbog njihovog kvaliteta tužilaštvo smatralo da treba sprovesti pojedinačne istražne radnje.

“Sve pošteno i profesionalno radim, moja savjest je čista”, poručio je Lepir na pitanje da li je razmišljao o podnošenju ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana