Лепир: Истражује се могућност евентуалног подметања предмета

Срна
Лепир: Истражује се могућност евентуалног подметања предмета

Бањалука - Главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Републике Српске Желимир Лепир рекао је да тужилаштво истражује могућности евентуалног подметања одређених предмета у џепове страдалог Давида Драгичевића у периоду од проналаска тијела до обдукције.

Лепир сматра да није пропуст што приликом проналаска тијела није детаљно прегледана одјећа настрадалог, те навео да је уобичајено да се тијело превезе у мртвачницу на гробљу, па онда у Завод за судску медицину.


Он је на отвореној сједници Анкетног одбора формираног одлуком Народне скупштине с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића, рекао да је дежурни тужилац дао писмену наредбу за обдукцију и да је упознат о њеном садржају.

Лепир је истакао да је наредбу за токсиколошку анализу издао други тужилац који је преузео случај, те да му није познато да ли имају лиценцу и адекватан апарат за то.

Он је објаснио да је овај предмет заведен под ознаком КТА што значи да није дефинисан чинилац, нити кривично дјело, те да у овом тренутку не може рећи тачан узрок смрти младића.

Лепир је додао да још није квалификовано ово дјело, али да тужилаштво спроводи појединачне истражне радње у том циљу.

“Наше одлуке темељимо на чињеницама, не на писањима новинара или причама по граду”, рекао је Лепир и нагласио да траже чињенице да би могли утврдити да ли је ријеч о задесној смрти или убиству, што може потрајати.

Он је навео да на предмету раде два тужиоца, а да друга два, као и он лично, врше надзор, те поручио да ће све предузети да у датим околностима дођу до истине, упркос томе што раде под пресијом јавности и циљаног напада појединаца на институцију тужилаштва.

Лепир је истакао да је непримјерено да се тужиоци називају саучесницима у убиству, те поновио да је формиран тим који жели да утврди истину.

Он је поновио да су у Загреб послали два обдукциона налаза да би се тим вјештака појединачно изјаснио о њима, те очекује ускоро њихов одговор.

Лепир је навео да су послали на анализу узорак мозга да би, између осталог, утврдили да ли су повреде главе могле довести до губитка свијести.

Упитан да ли је патолог Жељко Каран имао његову дозволу да присуствује конференцији за новинаре 26. марта, Лепир је одговорио да није и оцијенио да није уобичајено да на таквим конференцијама буде обдуцент, а не тужилац.

Он је подсјетио да је тужилаштво 29. марта запримило извјештај Министарства унутрашњих послова Републике Српске о смрти Давида Драгичевића и да је из достављеног извјештаја произилазило да је ријеч о адесној смрти.

Лепир је рекао да тај извјештај има 151 доказ, али да је због њиховог квалитета тужилаштво сматрало да треба спровести појединачне истражне радње.

“Све поштено и професионално радим, моја савјест је чиста”, поручио је Лепир на питање да ли је размишљао о подношењу оставке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана