Лажни подаци о 11.000 несталих

Горан Маунага
Лажни подаци о 11.000 несталих

Сарајево - Министарство за људска права и избјеглице БиХ располаже нетачним подацима о наводно 18.249 несталих лица верификованих од 2010. године до данас јер у Институту за нестала лица БиХ постоје званични подаци за само 7.000 особа чији је нестанак потврђен.

На нетачне податке који ће бити изнесени на сједници Представничког дома Парламента БиХ у понедјељак у оквиру информације Министарства за људска права и избјеглице о несталим особама, упозорио је члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић.

- Претпостављам да је те податке Министарству за људска права и избјеглице подвалио неко из Института за нестала лица - истакао је Мишић.

Законом о несталим лицима прописано је да верификација подразумијева поступак провјере вјеродостојности поднесене пријаве о нестанку лица или узимање нове изјаве или идентификацију, односно провјеру идентитета несталог лица у оквиру свих познатих службених евиденција. Представници Срба, међутим, годинама упозоравају да у јединствену базу података нису уношени мјесто, вријеме и околности нестанка, због чега подаци у њој нису валидни.

- Одговорно тврдим да је укупан број верификованих у Централној евиденцији несталих око 7.000. Манипулише се утрострученим бројем. Тиме треба да буде прикривен нечији нерад, самовоља и прљави мотиви - каже Мишић.

Додаје да је то учињено и с циљем прикривања одговора на питање шта је радила комисија за Централну евиденцију несталих ако ни за осам година није завршила оно што је требало да заврши за годину. Појашњава да је верификација већ приликом формирања Централне евиденције несталих почета наопако и мимо закона, те да је рађена и мимо правилника о верификацији.

- То мора бити враћено на почетак и број несталих умањен за десетак хиљада јер су верификована лица која у том моменту нису имала статус несталог. Верификовани су на основу документације коју не предвиђа правилник о верификацији Централне евиденције несталих - појаснио је Мишић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да је очито да различити подаци о броју верификованих несталих говоре да у Институту за нестала лица ништа не функционише.

- Очигледно је да су присутне манипулације. Верификована су лица која по закону нису имала статус несталог јер су идентификована и предата породицама, након чега се губи тај статус. Верификација може да буде урађена за лица која нису пронађена и идентификована и то кроз утврђивање околности нестанка и националности - каже Којић, који је у име РС био члан некадашње радне групе за измјене и допуне Споразума о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица.

Којић сматра да се Централна евиденција несталих покушава успоставити као историјска база за верификовање лажног броја Бошњака страдалих у Сребреници.

- То би на крају били лажни подаци, гдје би, рецимо, нека лица која су страдала 1993. у Централну евиденцију несталих ушла као жртве из 1995. године. Имали смо такав случај. Таква евиденција треба да послужи и да прикаже искривљену слику о карактеру рата - закључио је Којић.

Додао је да је зато неопходна реформа Института за нестала лица, те да Међународна комисија за тражење несталих као један од његових суоснивача треба да се повуче и да потпуну одговорност препусти Савјету министара.

- Институт треба да буде институција у оквиру једног министарства. Тако би био постигнут принцип одговорности. Споразум је свјесно направљен тако да може да буде предмет манипулација, што је већ дуго очигледно - рекао је Којић.

Од министра за људска права и избјеглице БиХ Семихе Боровац у петак нисмо добили одговоре на питања о погрешном броју верификованих несталих лица. У информацији Министарства наведено је да је Комисија за верификацију одржала 210 сједница и верификовала више од 18.000 несталих и да се ради о лицима која су идентификована путем ДНК анализе и лицима која су нестала и имају статус активних случајева.

Манипулације

Још 2008. године из Српске су стизала упозорења да постоје тенденције да се у склопу Института за нестала лица БиХ формира Централна евиденција несталих лица без назнаке да ли је ријеч о несталим Србима, Бошњацима и Хрватима.

"Глас Српске" објавио је раније да на прикупљању података за Централну евиденцију несталих ради девет сарадника Института за нестала лица, од којих ниједан није припадник српског народа и да су сви на посао примљени без објављивања конкурса у средствима јавног информисања.

Број верификованих несталих лица према спорној информацији Министарства за људска права и избјеглице

1.800

7.350

1.521

3.674

3.248

656

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана