Лажни лијек купљен у Бањалуци

Глас Српске
Лажни лијек купљен у Бањалуци

Бањалука - Двије серије кривотвореног лијека соматропина, којим се лијечи поремећај раста код дјеце, купљене су у једној приватној бањалучкој апотеци, због чега из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ позивају грађане да не користе спорни медикамент - уколико су га купили.

 

Ријеч је о лијеку Nordtropin SimpleX 10 мг/1,5 мл отопина за ињекцију, а спорне серије означене су на румунском језику и носе обиљежја СЦ11255, са роком употребе до новембра 2016, те ЦЛ70711, којем рок истиче у августу 2017. године.

Да је један пацијент спорне лијекове купио у Бањалуци, Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ је обавијестила Хрватска агенција за лијекове и медицинске производе, и то након пријаве заступника, предузећа "Ново Нордиск" Хрватска, пишу Независне новине.

"На основу истраге која је спроведена, утврђено је да произвођач 'Ново Нордиск' наведене серије није никада произвео и ставио у промет путем легалног ланца дистрибуције, те је сумња у кривотворени лијек потврђена", саопштено је из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Из Агенције су пацијенте који посједују спорни лијек замолили да га не употребљавају због потврђене сумње у исправност, те да Агенцију обавијесте о називу и адреси апотеке у којој су лијек добили.

"Такође, наглашавамо, да предметни лијек - Nordtropin SimpleX 10 мг/1,5 мл отопина за ињекцију, нема дозволу за стављање у промет у БиХ, издату од стране наше агенције", кажу у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

Из Републичке управе за инспекцијске послове данас нам је речено да су здравствени инспектори на терену, те да врше појачан надзор, којим провјеравају да ли се у апотекама продаје спорни лијек.

Раније је Хрватска агенција за лијекове и медицинске производе на посебни опрез позвала све фармацеутске велепродаје, апотеке и пацијенте, због сумње да се на тржишту БиХ појавио лажни соматропин, којим се лијечи поремећај раста код дјеце и који је замјена за хормон раста код одраслих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана