Lažni azilanti iz BiH u Francuskoj

Agencije
Lažni azilanti iz BiH u Francuskoj

Sarajevo - Ministarstvo bezbjednosti BiH saopštilo je danas da je uočeno da građani BiH ulazak u Francusku obrazlažu takozvanom rodbinskom posjetom, ali se zapravo radi o njihovoj namjeri da u ovoj zemlji traže azil.

Monitoring tim BiH za viznu liberalizaciju sa EU došao je do informacije o mogućim pojavama lažnih azilanata iz BiH u Francuskoj, dodaje se u saopštenju.

Monitoring tim upozorava sve građane BiH, naročito one sa područja Kalesije, Osmaka, Sapne i Zvornika, da liberalizovani vizni režim sa Francuskom, odnosno zemljama EU/Šengena ne koriste sa namjerom neosnovanog traženja azila, s obzirom da većina njih nema nikakvih osnova za podnošenje ovog zahtjeva.

Ovaj tim, takođe, upozorava da su zemlje EU/Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil obezbijedile da se niko od takozvanih lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

Radi sprečavanja zloupotrebe odluke o bezviznom režimu, Monitoring tim poziva građane BiH da ne vjeruju u priče o mogućem ostanku u zemljama EU kroz podnošenje neosnovanih zahtjeva za azil.

Ovaj tim navodi da su dosadašnja iskustva pojave lažnih azilanata u EU/Šengenu, koji dolaze sa područja zemalja zapadnog Balkana, odnosno BiH, uspješno riješeni i kroz primjenu Sporazuma o readmisiji između BiH i EU, a koji podrazumijeva njihovu deportaciju u BiH te druge pravne posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana