Лажни азиланти из БиХ у Француској

Aгенције
Лажни азиланти из БиХ у Француској

Сарајево - Министарство безбједности БиХ саопштило је данас да је уочено да грађани БиХ улазак у Француску образлажу такозваном родбинском посјетом, али се заправо ради о њиховој намјери да у овој земљи траже азил.

Мониторинг тим БиХ за визну либерализацију са ЕУ дошао је до информације о могућим појавама лажних азиланата из БиХ у Француској, додаје се у саопштењу.

Мониторинг тим упозорава све грађане БиХ, нарочито оне са подручја Калесије, Осмака, Сапне и Зворника, да либерализовани визни режим са Француском, односно земљама ЕУ/Шенгена не користе са намјером неоснованог тражења азила, с обзиром да већина њих нема никаквих основа за подношење овог захтјева.

Овај тим, такође, упозорава да су земље ЕУ/Шенгена увођењем скраћених процедура за обраду захтјева за азил обезбиједиле да се нико од такозваних лажних азиланата неће дуго задржати у ЕУ, да се сви евидентирају, након чега им слиједи забрана уласка у земље ЕУ у трајању од двије до пет година.

Ради спречавања злоупотребе одлуке о безвизном режиму, Мониторинг тим позива грађане БиХ да не вјерују у приче о могућем останку у земљама ЕУ кроз подношење неоснованих захтјева за азил.

Овај тим наводи да су досадашња искуства појаве лажних азиланата у ЕУ/Шенгену, који долазе са подручја земаља западног Балкана, односно БиХ, успјешно ријешени и кроз примјену Споразума о реадмисији између БиХ и ЕУ, а који подразумијева њихову депортацију у БиХ те друге правне посљедице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана