Лажна свједочења минирају суђење за злочин у Каменици

Горан Маунага
Лажна свједочења минирају суђење за злочин у Каменици

Бањалука - Промјене исказа свједока као плод притисака на њих пријете да оптужена за ратне злочине у случају "Каменица" Елфета Весели буде ослобођена по истом шаблону као што се догодило у предмету против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, упозорио је секретар Савеза логораша регије Бирач Винко Лале.

Елфети Весели се у Суду БиХ суди за ритуално убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године у селу Каменица код Зворника.

Лале је истакао да су чак и актери подмићивања и застрашивања свједока исти у оба случаја.

- Чак и главни свједоци мијењају исказе. Ради се о пријетњама и подмићивању као и у предмету против Орића, који је из истих разлога завршен првостепеном ослобађајућом пресудом. Имамо доказе за једног веома битног свједока у предмету "Каменица" - каже Лале.

Према његовим ријечима, поменута два случаја нису усамљена по промјени исказа свједока и то је забиљежено и у предмету који се односи на злочине у сарајевском логору "Силос". То је најобимнији случај за који траје суђење у Суду БиХ.

- У том предмету су два свједока промијенила исказе. То је урађено због новца и по наговору адвоката који је за то имао интерес због рада на другом повезаном предмету. Један од свједока, мијењајући потпуно првобитни исказ, на крају је тврдио да је под мојим притиском изјављивао да му је у логору "Силос" било лоше. Промјена исказа свједока постаје правило понашања у предметима ратних злочина у Суду БиХ. Због тога породице жртава и наше удружење, и поред необоривих доказа, са страхом очекујемо сваку пресуду - каже Лале.

Адвокат Милан Романић каже да лажне изјаве свједока имају велики утицај на пресуде, поготово ако их је више у једном предмету.

- За свједоке је карактеристично да приликом давања прве изјаве полицији дају много мање података него пет до десет година касније у изјавама Тужилаштву БиХ. То упућује на закључак да тужилац припрема свједоке на лажно свједочење. Све притиске и лажно свједочење због новца треба истражити и казнити - каже Романић.

Суд БиХ је у октобру прошле године ослободио првостепеном пресудом Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године. У том предмету многи свједоци су промијенили исказ и одустали од свједочења. Упућени у тај процес су тврдили да се радило о притисцима и о плаћању за ћутање или лажно свједочење, за које су Орић и његови људи издвајали и по 50.000 КМ. Због тога се поједини тужиоци и судије залажу за хитно санкционисање свједока за које се утврди да су мијењали исказе због материјалне добити или неког другог интереса.

Позив у затвор без правоснажне пресуде

Милован Каракаш из Дервенте, којег је Кантонални суд у Бихаћу осудио на двије и по године затвора због ратног злочина над цивилима у Санском Мосту, тврди да није крив и да се у то вријеме као борац Војске РС налазио на ратишту у операцији "Коридор".

- Моју тврдњу су потврдила и четири свједока, док оптужбе против мене није потврдио ниједан од десет свједока једне од наводних жртава злостављања. Несхватљиво је и да ми је Основни суд у Дервенти упутио позив за издржавање затворске казне, а да претходно није завршен процес на основу моје жалбе Врховном суду ФБиХ, у којем је прво рочиште одржано 30. новембра 2017. године - истакао је Каракаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана