Лазански: Слање британских војника у функцији политичког притисака на Српску

Срна
Лазански: Слање британских војника у функцији политичког притисака на Српску

Београд - Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански сматра да је најављено слање британских војника у БиХ као појачање ЕУФОР-у током предстојећих избора у функцији политичког притиска на Републику Српску.

“Како се баш сад оперативни командант ЕУФОР-а /Џејмс Еверард/ сетио да му требају ти војници? Треба видети оперативну структуру тих војника - да ли су обавештајци или су за електронско извиђање, надгледање електронског спектра. Међутим, све је у функцији и у контексту избора на простору Републике Српске”, рекао је Лазански Срни.


Он истиче да је занимљив термин који су изабрали Британци, а у контексту писања западних медија да британски војници долазе да би “спријечили руско мијешање у октобарске изборе”, нагласивши да та антируска хистерија није реална.

“То је једна хистерија која влада на Западу и полако прераста у једну патологију”, сматра Лазански.

Он је указао да су британске агентуре присутне на овим просторима још из времена прије Другог свјетског рата и да “стоје иза свега”.

“Оне су главне. Ми можемо да причамо ЦИА и неки други...Међутим, Енглези раде у тишини, на дуге стазе и имају своју мрежу агената од утицаја у политици”, рекао је Лазански.

Британски “Тајмс” објавио је да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би “спријечили руско мијешање у октобарске изборе”.

Из британске Амбасаде Срни је јуче речено да Велика Британија не шаље додатних 40 војника и официра у мисије ЕУ и НАТО-а у БиХ ради “спречавања уплитања Русије у опште изборе у октобру”, већ да је одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а Џејмса Еверарда за упућивање тих војника да би се унаприједили капацитети ЕУ снага. /крај/сас/фоно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана