Лаж да је у буџетима новац од донација

nezavisne.com
Лаж да је у буџетима новац од донација

Бањалука, Сарајево - У буџете РС и ФБиХ није уплаћена ниједна КМ било каквих донација намијењених санирању посљедица катастрофалних поплава, саопштиле су владе РС и ФБиХ.

У Влади РС кажу да су информације које пласирају поједине амбасаде у БиХ о стотинама милиона КМ помоћи страних донатора за санацију посљедица поплава, а да власти у БиХ, наводно, нису способне да их узму, најобичнија лаж и манипулација у предизборно вријеме.

"Од новца који је обећан на међународној донаторској конференцији за помоћ БиХ и Србији, која је у Бриселу одржана 16. јула, до данас ниједна КМ није уплаћена Влади РС", саопштено је из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

Једина донаторска средства, истиче се у саопштењу, која су уплаћена на рачун Владе, односно Фонда солидарности за обнову РС након поплава, а потом пренесена на рачун корисника, јесу донаторска средства Владе Србије намијењена за санацију школа у Добоју и Шамцу.

"До сада је Влада РС својим властитим ангажманом и програмом мјера обезбиједила помоћ грађанима угроженим поплавама, а једина страна средства за санирање штете од поплава јесу кредитна средства Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, с тим да су ови аранжмани испреговарани прије наведене донаторске конференције", наводи се у саопштењу.

Оштре критике на рачун страних амбасада стижу и из ФБиХ, а министри кажу да су "приче о некаквим стотинама милиона КМ донираних средстава уплаћених на рачуне ФБиХ потпуна измишљотина која представља класичну злоупотребу јавног простора". У буџет ФБиХ досад се слило само 92 милиона КМ додатних кредитних средстава које је уплатио Међународни монетарни фонд.

Донаторска конференција одржана је половином јула у Бриселу, а одобрена су средства Србији и БиХ на основу процјене Свјетске банке, ММФ-а, ЕУ и других међународних институција да штета од поплава износи око двије милијарде за БиХ, од чега половина отпада на РС.

На конференцији су међународне организације и финансијске институције из цијелог свијета обећале Србији 995,2 милиона евра помоћи, а БиХ 809,2 милиона, уз 41,4 милиона за регионалне потребе. Дио новца односи се на повољне кредите, док се мањи дио односи на бесповратне донације.

Тако је БиХ обећано 670 милиона евра повољних кредита, а 138 се односи на донације.

Конференцији су предсједавали Европска комисија, Француска и Словенија, а учествовале су бројне земље свијета, укључујући САД, Турску и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана