Лавров долази на сигуран терен

Дарко Момић
Лавров долази на сигуран терен

Бањалука - Министарство унутрашњих послова Републике Српске оспособљено је и спремно да обезбиједи посјету министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Бањалуци, потврдио је за “Глас Српске” директор Полиције РС Дарко Ћулум.

Он каже да би МУП Српске почетком наредне седмице требало да добије званичну најаву о доласку шефа руске дипломатије и да ће одмах почети да предузима све неопходне мјере обезбјеђења како би посјета протекла у најбољем реду.

- Када је крајем априла ове године у посјету Источном Сарајеву и Бањалуци долазила предсједница горњег дома парламента Русије Валентина Матвијенко најбоље се показало да је МУП Српске оспособљен да обезбиједи посјете највиших званичника. Зато слободно могу да кажем да гарантујемо безбједност министру спољних послова Русије - каже Ћулум, који из разумљивих разлога није желио да говори о детаљима мјера безбједности које ће бити предузете.

Бивши министар унутрашњих послова РС Драгомир Јовичић каже да посјета дипломате у рангу шефа руске дипломатије захтијева највиши степен обезбјеђења, али да је МУП Српске показао да је способан да одговори таквом задатку. Јовичић за “Глас Српске” објашњава какве се мјере предузимају када се обезбјеђује долазак дипломата у рангу Сергеја Лаврова.

- Највиши степен обезбјеђења подразумијева два-три степена. Поред униформисане полиције, која обезбјеђује мјесто доласка, у обезбјеђењу трасе којом штићена личност пролази и мјеста на којем ће бити одржан догађај којем ће та личност присуствовати учествује и велики број полицајаца у цивилу - објашњава Јовичић.

Он додаје да мјере безбједности подразумијевају да полиција 24 часа раније запосједне мјесто догађаја, у овом случају темеље руско-српског центра, на чије освештање долази Лавров, и онемогућава приступ непозваним лицима.

- Филтрира се и списак лица која ће бити у контакту са штићеном личношћу и спречава да неко непозван дође у додир са њом. Поред тога, пракса је да буде заустављен саобраћај на траси којом треба да прође штићена личност, као и да на одређеним мјестима буду заварени шахтови - каже Јовичић.

Он додаје да је прекинута пракса из социјалистичког система да сумњива лица буду привођена и држана у притвору док не буде завршена посјета штићене личности.

- Безбједносно интересантне особе сада не хапсе, већ држе под присмотром, али ако буде процијењено да од њих пријети озбиљна опасност, оне и сада могу бити приведене и задржане, иако се то ријетко ради, а у овом случају вјерујем да неће бити ни потребе - каже Јовичић.

Он додаје да су мјере безбједности још опсежније када штићена личност долази у дводневну посјету, што овај пут није случај јер је предсједник Српске Милорад Додик прије два дана открио да би посјета Сергеја Лаврова 17. септембра требало да траје од 13 часова до вечерњих сати.

Крв и дронови

Драгомир Јовичић каже да међу интересантне детаље највишег степена безбједности свакако спада то што ће бити обезбијеђене довољне залихе крвне групе штићене личности и чланова његовог најужег обезбјеђења.

- Поред тога, у складу са технолошким напретком данас се на траси проласка и боравка штићене личности изриче забрана коришћења дронова - каже Јовичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана