Lavrov: Rusija, srpsko rukovodstvo i Dodik najdosljedniji zaštitnici Dejtona

Srna
Lavrov: Rusija, srpsko rukovodstvo i Dodik najdosljedniji zaštitnici Dejtona

Beograd - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su Rusija, srpsko rukovodstvo, kao i izabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik među najdosljednijim zaštitnicima Dejtonskog sporazuma kojim se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Zajedno se zalažemo za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, konstitutivni status i široke nadležnosti oba entiteta, kako Republike Srpske tako i Federacije BiH”, rekao je Lavrov u intervjuu za “Srpski telegraf”.


On je istakao da međunarodna zajednica treba da pomogne stranama u BiH u pronalaženju rješenja za problematična pitanja, dok visoki predstavnik treba da ode.

Lavrov je naveo da se, prema Ustavu, BiH sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i distrikta Brčko, a da su u sistemu državne uprave proporcionalno zastupljena tri konstitutivna naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ali da se zapravo BiH upravlja preko visokog predstavnika međunarodne zajednice.

“Ubijeđeni smo da je neophodno da odgovornost za sve što se dešava u zemlji bude potpuno prenesena na organe vlasti BiH u skladu sa njihovim nadležnostima”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, došlo je vrijeme da se uklone elementi spoljnog protektorata, odnosno Kancelarije visokog predstavnika u BiH, koja je, kako je rekao, postala samo rudiment.

“Uloga međunarodne zajednice treba da se svodi na pružanje pomoći stranama u BiH u širenju okvira zajedničkih interesa, traženju sopstvenih načina kompromisnog rješavanja problema, uključujući reformu pravosudnog sistema, izmještanje stranih stručnjaka iz Ustavnog suda ove zemlje. Koliko znamo, izabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se, takođe, aktivno zalaže za to”, naglasio je Lavrov.

Na Beograd se vrši ozbiljan pritisak zbog saradnje sa Moskvom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se na Beograd vrši ozbiljan pritisak s ciljem da se smanji obostrano korisna saradnja sa Moskvom, ali da se “srpska braća tome smjelo protive”.
“Moskva visoko cijeni samostalnu viševektorsku spoljnopolitičku politiku Srbije koja odgovara ključnim interesima vašeg naroda”, rekao je Lavrov za “Srpski telegraf”.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da lekcije ukrajinske tragedije na Zapadu nisu naučene, te da se preduzimaju uporni pokušaji da se Balkan pretvori u još jedno vojno uporište protiv Rusije.

Govoreći o Kosmetu, Lavrov je rekao da je Moskva spremna da razmotri sve varijante rješavanja situacije na Kosovu i Metohiji koje bi bile prihvatljive za Beograd.

“Naš stav o Kosovu je dobro poznat. On se oslanja na međunarodno pravo, prije svega, na Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244. Neprestano pružamo srpskim prijateljima sveobuhvatnu pomoć u naporima usmjerenim na podržavanje legitimnih interesa Srbije, i bilateralno i u međunarodnim organizacijama”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, ukoliko Beograd bude smatrao da je za Srbiju prihvatljiva neka druga varijanta rješenja, Moskva će biti spremna da to konstruktivno razmotri.

On je ocijenio da je neprimjereno spekulisati o mogućem sadržaju određenih opcija.

“Naši srpski prijatelji u Rusiji imaju najdosaednijeg i najiskrenijeg saveznika u procesu rješavanja kosovskog problema. Uvjeren sam da je glavna pomoć sa naše strane podrška stavu Beograda na međunarodnoj sceni, koji se zasniva na potrebi realizacije Rezolucije 1244. Ovu politiku sprovodimo i u sistemu UN, Savjetu bezbjednosti i u mnogim drugim strukturama, uključujući i Unesko, Interpol i Svjetsku carinsku organizaciju”, objasnio je šef ruske diplomatije.

On je poručio da će Moskva “tako postupati i ubuduće”.

Komentarišući predstojeći sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i Srbije Aleksandra Vučića, Lavrov je naveo da će tada biti razmatran širok krug pitanja.

“Postoji mnogo tema o kojima bi naši lideri mogli da razgovaraju”, rekao je Lavrov i podsjetio da su se dvojica lidera posljednji put sastala u Moskvi 2. oktobra, odnosno da je ovaj dijalog redovan.

On je istakao da su odnosi između dvije zemlje dostigli novi nivo strateškog partnerstva, što je zabilježeno u odgovarajućoj deklaraciji o strateškom partnerstvu koju su potpisali predsjednici Rusije i Srbije u maju 2013. godine u Sočiju”.

Lavrov je da istinske bratske narode - ruski i srpski, ujedinjuju zajednički kulturni i duhovni korijeni, iskrena osjećanja prijateljstva i uzajamne simpatije.

“Od posebnog značaja je bliskost sestrinskih Ruske i Srpske pravoslavne crkve”, zaključio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana