Латиновић позвао Додика да поднесе оставку на страначке функције

Срна
Латиновић позвао Додика да поднесе оставку на страначке функције

Бањалука - Члан Главног одбора СДС-а Зоран Латиновић рекао је данас да је ситуација око референдума о Суду и Тужилаштву БиХ још једна прилика да Милорада Додика позове да поднесе оставку на све страначке функције и да буде предсједник свих грађана у Републици Српској.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да се Додик не треба стављати у позицију "гласноговорника" Народне скупштине Републике Српске, нагласивши да се требају поштивати одлуке парламента и да се проведе оно што је усвојено.


"У сваком случају, очекујемо да ће се референдум расписати. Ја ћу, па предсједник СДС-а Вукота Говедарица и сви други функционери, чланови и симпатизери ове странке бити међу првим грађанима који ће изаћи на бирачка мјеста и подржати референдум", рекао је Латиновић.

На питање како ће СДС одговорити за 10 дана, колико је рок за коначан став о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, Латиновић је рекао да једини рок који је релевантан, рок од 50 дана да се референдум о Суду и Тужилаштву БиХ проведе.

Он је рекао да је чињеница да је Суд БиХ у случају Насера Орића показао веома велику пристрасност, али да је евиденто да нису проблеми само у Суду БиХ и на страни судија и тужилаца, него да има и других ствари које, како је рекао, озбиљно шкрипе у овом случају.

Латиновић је рекао да од 1,536 милијарди КМ наплаћених акциза за изградњу ауто-путева у Републици Српској ниједна марка није употребљена намјенски, већ да је завршила за крпљење буџетских дефицита.

Он тврди да је изградња ауто-путева у Републици Српској искључиво реализована по основу кредитних задужења код међународних финансијских институција, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој у износу од 455 милиона евра или 890 милиона КМ.

Он истиче да Влада Српске нема одговора на изражени дефицит, на високу задуженост и да са причом о акцизама и повећању акциза за изградњу ауто-путева на скривени начин покушава повећати приходе од индиректних пореза, без мијењања стопе на додату вриједност.

"Позивамо Владу да отворено каже да има проблема са одржавањем ликвидности и да ће једна од посљедњих мјера очигледно бити приједлог да се повећа стопа ПДВ-а, јер је њихова прича са акцизмама до краја разобличена и прочитана", закљ учио је Латиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана