Ларс Гунар Вигемарк за Глас Српске: Српској нико неће одузети надлежности

Жељка Домазет
Ларс Гунар Вигемарк за Глас Српске: Српској нико неће одузети надлежности

Приближавање ЕУ, заједничке стратегије и координација ни на који начин неће умањити надлежности РС, каже у интервјуу за "Глас Српске" специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

* ГЛАС: Да ли се довољно ради на реализацији обавеза преузетих потписивањем заједничке изјаве о реформама и приоритетима на путу БиХ ка ЕУ?

ВИГЕМАРК: Постоји истинска спремност за спровођење социоекономских реформи које су потребне да би БиХ приближиле ЕУ и то онако како је наведено у писаној изјави. Сви званичници свакако имају опредјељење за напредак.

* ГЛАС: Шта ће БиХ добити ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ и да ли су оптимистичне тврдње предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да ће БиХ до краја ове или почетком наредне године поднијети апликацију за чланство?

ВИГЕМАРК: Позитивна ствар је да након седам година суспензије ССП ступа на снагу. Он подразумијева уговорни однос, односно оквир у коме се БиХ придружује ЕУ. Споразум веома детаљно разрађује одређена питања и даје БиХ оквир за усклађивање легислативе, политика, стратегија и стандарда са правном стечевином ЕУ. Биће доступно више ресурса са стране ЕУ, али још је важније да се овим шаље важан сигнал свима да је БиХ истински партнер ЕУ. Што се тиче изјаве предсједавајућег, све зависи од тога шта ће се урадити и какве ће резултате БиХ остварити наредних мјесеци. Мора бити спроведено оно што је важно, а не нешто што ће бити само декларативно. Требају нам конкретне активности и напредак који се тиче живота, као што је унапређење пољопривредне производње. Један од примјера је извоз млијека и млијечних производа, гдје се БиХ приближила испуњењу стандарда. То није само ради трговине са Хрватском него се тиме отвара тржиште цијеле ЕУ. И за стране инвеститоре је важно да БиХ има ССП који је у цијелости ступио на снагу.

* ГЛАС: Колико је за БиХ битно усвајање механизма координације и да ли приступање ЕУ подразумијева централизацију земље?

ВИГЕМАРК: Не мислим да координација подразумијева централизацију, већ различите интересе, надлежности и овлашћења. ЕУ не може успостављати односе са два ентитета и десет кантона, односно 14 различитих нивоа власти. Мора постојати усклађеност законодавства и не можете имати два-три потпуно различита правна система унутар земље. БиХ посматрамо као једну земљу и када се састајемо са домаћим званичницима они треба да говоре једним гласом, али подразумијевајући то да имате усаглашавање различитих интереса. Избјегавам да говорим о механизму координације и више потенцирам координацију, а она захтијева политичку вољу на свим странама. Међутим, они који говоре у име ове земље морају бити свјесни да постоје различити интереси и то је нормално у већини земаља. Улога политичких лидера и представника институција јесте да препознају различите интересе и да их заступају уз сагласност. У БиХ координација ни на који начин не подразумијева одустајање или одузимање уставом загарантованих надлежности. Ово питање не треба напухавати него му практично прићи и ријешити га што прије.

* ГЛАС: Да ли у БиХ превише новца одлази на администрацију и јавну потрошњу?

ВИГЕМАРК: Очигледно је да БиХ треба консолидовати и реконструисати јавну потрошњу и то на свим нивоима. Средства треба усмјерити на образовање, здравствену заштиту, пензијски систем... БиХ је потребна свеобухватна реформа јавне управе која ће обухватити све трошкове па и плате и накнаде. Једноставно превише новца се троши, а истовремено се гуши приватни сектор. Јавни сектор је превелик, а приватни премален. Неће ићи преко ноћи, али се овај дисбаланс треба промијенити.

* ГЛАС: Да ли се БиХ адекватно и довољно бори против све веће пријетње од тероризма?

ВИГЕМАРК: Четири године сам био у Пакистану, а прије тога у Авганистану и мислим да понешто знам о екстремизму и тероризму. Засад је ситуација овдје доста добра, али сви смо забринути због потенцијалне пријетње и ризика од екстремизма и тероризма. Стога је важна међусобна сарадња обавјештајних агенција са свим агенцијама за спровођење закона. Оно што се десило у Зворнику управо јесте примјер зашто је БиХ потребно више, а не мање координације. У БиХ имате и питање бораца који одлазе на страна ратишта. Не бих коментарисао случај у Зворнику, јер је истрага још у току, али чини се да постоје озбиљне назнаке да је тај млади момак био под утицајем људи који су боравили на ратиштима на Блиском истоку, Сирији и Ираку. Тероризам је проблем и у ЕУ поготово након напада у Паризу. Не треба мислити да ће припадност вјери одвести у екстремизам или тероризам.

* ГЛАС: Осим на безбједносне агенције, велике замјерке свакодневно можемо чути и на рад правосуђа?

ВИГЕМАРК: Неопходна је реформа у сектору правосуђа због тога што вам је потребна владавина права која подразумијева ефикасно правосуђе. Сада имате велики број неријешених предмета укључујући и оне комуналне. БиХ треба систем у који ће грађани вјеровати.

Посјета Бањалуци

* ГЛАС: Када ћете разговарати са званичницима РС?

ВИГЕМАРК: За понедјељак је планирано да се састанем са предсједником, премијером и предсједником Народне скупштине РС. Идем да их увјерим да приближавање ЕУ и заједничке стратегије и међусобна координација ни на који начин неће умањити надлежности РС, да ово није игра у којој се од неког нешто узима, а да нико ништа не добија. Ово је ствар у којој је свако на добитку, а не на губитку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана