Ларс Гунар Вигемарк за Глас Српске: Политичари морају да забораве рат

Жељка Домазет
Ларс Гунар Вигемарк за Глас Српске: Политичари морају да забораве рат

Политички лидери у БиХ треба да имају заједнички циљ - одржавање напретка на европском путу. Додатне компликације нису потребне БиХ и политикантство јој неће помоћи, каже специјални представник и шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

* ГЛАС: Европска комисија је креирала још један извјештај у којем није наведено много тога похвалног за БиХ. Какви су Ваши утисци?

ВИГЕМАРК: Дефинитивно је превише политичких препуцавања. Предизборна кампања је прерано почела, има већ годину, те је самим тим отежано доношење важних одлука, укључујући и оне које се тичу даљег спровођења Реформске агенде. Истовремено, много важних одлука и реформи је донесено у раним фазама и доста тога усаглашено је прије него што је дошло до овог политичког застоја. Европска комисија почела је са процесом оцјењивања одговора из БиХ на упитник Европске комисије, због чега је извјештај о напретку БиХ нешто краћи од прошлог. У њему су анализиране основне области, као што су владавина права, јавна управа, економске реформе и развој. Постигнут је одређени напредак када је ријеч о људским правима, али у тој области је потребно унаприједити законске и друге оквире. Напредак је забиљежен и у значајном броју макроекономских индикатора.

* ГЛАС: У извјештају је упозорено да још нису донесене измјене Изборног закона у складу с одлуком Уставног суда БиХ. Шта се може десити уколико те измјене не буду усвојене с обзиром на то да је до расписивања избора остало још двадесетак дана?

ВИГЕМАРК:  Било је много састанака и разговора између политичких странака, али, нажалост, није било политичке воље да буде пронађен заједнички став. Наша улога је да помогнемо да буде изнађен заједнички став, а не наметање рјешења. Одлука Уставног суда је реакција на измјене које је прије петнаестак година наметнуо тадашњи високи представник Волфганг Петрич. И то само по себи говори да нека увезена рјешења нису баш добра, бар не дугорочно. Можда су краткорочно ријешене неке ствари, али није обезбијеђено дугорочно рјешење. Преостале седмице могу бити искоришћене да истински и искрено буду вођени разговори без понављања добро знаних позиција. Треба покушати бити реалан и доћи до свима прихватљивог рјешења.

* ГЛАС: Шта је то реално?

ВИГЕМАРК: Ако мене питате, то је оно на шта се фокусирао Уставни суд у својој одлуци у предмету "Љубић". Најкраће речено, говоримо о избору делегата у Дом народа Парламента ФБиХ. У суштини, могуће је спровести изборе, али ће се појавити проблем када на ред дође именовање делегата у тај дом. То ће имати негативне посљедице у ФБиХ и на нивоу БиХ, а, плашим се, и на РС. Једна од ствари којима се треба бавити је и избор представника српског народа у Дом народа Парламента ФБиХ. Срба је бројчано мање у ФБиХ, али то не значи да не треба да имају легитиман глас. Мој приједлог је да се настави са разговорима чак и након избора, ако до тада не дође до договора. Не смијемо заборавити ни одлуку у предмету "Сејдић и Финци". И то је једно од питања које ће се неминовно морати рјешавати у контексту европских интеграција. Мислим да је отворено превише питања која се тичу Изборног закона.

* ГЛАС: Ствари о којима говорите нису све што желе странке у ФБиХ укључене у тај процес?

ВИГЕМАРК: Представници Хрвата би хтјели да се бавимо и питањем избора чланова Предсједништва БиХ, а неке од сарајевских политичких странака да буде отворено питање Дома народа и његових надлежности, али мислим да у овом тренутку ништа од тога није реално због временских ограничења. Што се нас тиче, ништа од ствари из одлуке Уставног суда не говори о овим питањима. Ако се нас пита, треба ићи корак по корак, као и са другим  реформама, јер се не може све одједном ријешити. За све то би био потребан "Дејтон  два", а у овом тренутку нема воље ни са једне стране за такво нешто.

* ГЛАС: Да ли би могло доћи до додатних компликација ако до избора не буду донесене измјене Изборног закона?

ВИГЕМАРК: Свако ће бити на губитку са даљим кашњењима, поготово ако не буде било могуће спровести изборне резултате. Ако нема законодавних тијела и извршне власти, онда је тешко донијети било коју значајнију одлуку. А када се не могу доносити значајније одлуке, то ће неминовно имати посљедице по европске интеграције. Били смо свједоци политичких препуцавања прије годину када се изгубило вријеме на европском путу, а сада смо поново у сфери тих препуцавања, и то у тренутку када земље у региону напорно раде и остварују напредак. За БиХ је важно да се политички лидери држе своје изјаве коју су потписали прије три године.

* ГЛАС: Како коментаришете изјаву предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера да постоји могућност новог рата у државама региона ако не постану чланице ЕУ и што бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић непрестано помиње сукобе?

ВИГЕМАРК: То је лични Јункеров коментар. Нисам видио да постоје анализа или интерна документа која указују на ризик рата у БиХ и региону. ЕУ не жели да увози нестабилност, него да извози стабилност. Наше мишљење је да у овом тренутку не постоји никакав ризик од рата у БиХ, а посебно би политички лидери требало да престану причати о тим стварима. То није одговорно понашање, поготово у периоду прије избора јер се код људи јавља страх. Треба разговарати о реформама, како створити више радних мјеста, о образовању, здравству...

Кривични закон

* ГЛАС: Договора нема ни о измјенама Закона о кривичном поступку, а Уставни суд БиХ је најавио да ће у мају оспорене одредбе ставити ван снаге. До чега би могло доћи ако до тада не буду усвојене измјене закона?

ВИГЕМАРК: Ако ситуација остане оваква каква јесте починиоци кривичних дјела неће имати проблем да прелазе ентитетске границе, чине кривична дјела без страха од процесуирања. То није у духу приближавања ЕУ и ово се тиче свих грађана. Не желите ни организовани криминал ни терористе које је ионако тешко пратити и процесуирати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана