Ларс-Гунар Вигемарк за Глас Српске: Новац за пројекте остаје заробљен без повећања акциза

Жељка Домазет
Ларс-Гунар Вигемарк за Глас Српске: Новац за пројекте остаје заробљен без повећања акциза

Потписивање уговора о Транспортној заједници југоисточне Европе, иако је каснило два мјесеца, важан је корак за регионалну сарадњу, али да би БиХ обезбиједила бесповратни новац у готовини и кредите, треба што хитније да усвоји сет закона о акцизама.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" специјални представник ЕУ и шеф Делегације Уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

- Ако нећете повећавати акцизе, тај новац се мора однекуд друго намакнути. Инвестиције су потребне БиХ на свим нивоима, посебно на нивоу ентитета, у РС - нагласио је он.

* ГЛАС: У БиХ реформски процеси не иду оном брзином како се то од ње очекује. Шта је главни проблем?

ВИГЕМАРК: Рекао бих да ту постоји више ствари, али треба нагласити да је у првој години реформи донесен цијели низ кључних одлука и да је БиХ била на више од пола пута спровођења реформи. То су структурне реформе и можда ће тек неки други сазиви влада након избора 2018. године уживати плодове неких одлука које су донијели садашњи сазиви, поготово када говоримо о јачању солвентности и стабилности финансијског система. Прије годину причали смо о проблемима банкарског сектора у Републици Српској, а данас више не слушамо о томе. Донесене су тешке и захтјевне одлуке и оне се још спроводе. Иако грађани то не виде конкретно кроз веће приходе и више новца у својим џеповима, привреда јесте у бољој позицији него што је била прије двије године и о томе говоре сви генерални индикатори, који су позитивни. Економски раст БиХ иде ка горе и у поређењу са неким регионалним стандардима је заиста добар. Имате ниску стопу инфлације, па чак и ниску стопу задуживања. Оно што је сада пријетња јесте да ће се годину уочи избора власти наћи пред искушењем да троше више новца из буџета.

* ГЛАС: Гдје је настао застој у реформама?

ВИГЕМАРК: Код питања у вези са акцизама. Измјене Закона о акцизама саме по себи нису структурна реформа, али јесу питање финансирања инфраструктурних пројеката, изградње путева. До сада нико није изашао са неком бољом опцијом, неком бољом алтернативом, па чак са било којом другом идејом која би била реалистична. Ако нећете повећавати акцизе, тај новац се мора однекуд друго намакнути. Веома је важно и увести систем да сав прикупљен новац, ма колико га било кроз повећање акциза, буде трошен на транспарентан начин, да грађани могу видјети гдје одлази, да се неће користити за попуњавање неких буџетских рупа, него намјенски у инвестиције. Инвестиције су потребне БиХ на свим нивоима, посебно на нивоу ентитета, у РС.

* ГЛАС: Колико је за БиХ важно потписивање уговора о Транспортној заједници и до када би БиХ морала да донесе сет закона о акцизама?

ВИГЕМАРК: Потписивање уговора, иако је каснило два мјесеца, важан је корак у смислу регионалне сарадње у области транспорта. Међутим један од основних предуслова за ЕУ, али и за међународне финансијске институције, а ту прије свега мислим на Европску банку за обнову и развој, да бисте обезбиједили бесповратна средства у готовини али и кредите, јесте усвајање сета закона о акцизама. Комесар Јоханес Хан је веома јасно у свом допису који је упутио у јулу након самита у Трсту истакао да без повећања акциза и без потписивања уговора о Транспортној заједници неће бити средстава за она четири пројекта из БиХ који су прошли процедуру. Заправо неће бити никаквог новог финансирања ни за какве друге пројекте. То је тако. Када говоримо о изградњи путних праваца они неће бити скупи. Људи мисле да су путарине које плаћају прескупе, а може се само претпоставити која би цијена била када би се изградња путева финансирала кроз буџете и путарине. Имали бисте велике буџетске рупе и не би се ни возили тим путевима, јер би било прескупо.

* ГЛАС: Колико је за БиХ, оваква каква јесте, битно функционисање механизма координације, јер се понекад чини да је он само мртво слово на папиру?

ВИГЕМАРК: Не мислим да је мртво слово на папиру. Свих 35 радних група се састајало током љета и сада су израдили нацрт одговора на упитник Европске комисије. Познато је да постоје нека неријешена питања и о бројним питањима није постигнут консензус и то је очекивано, а из тих разлога је успостављен механизам координације. Сада ове разлике треба испеглати, али ја ту не бих био претјерано драматичан. Нема тачних или погрешних одговора на упитник. Они треба да буду дескриптивни и да опишу стање какво јесте, али и треба да буду утемељени на чињеницама. Ако се не можете договорити, може се и то формулисати - имамо различита виђења ствари и она су таква и таква. Неће вас нико кажњавати ако имате различита виђења неког питања. Механизам координације, наравно, треба користити што је више могуће и за било шта што потпада под оквир Споразума о стабилизацији и придруживању, питања транспорта, потписивања уговора о транспортној заједници…

Координација

* ГЛАС: Владе РС и ФБиХ почетком наредног мјесеца одржаће нову заједничку сједницу. Чини се да у БиХ боље сарађују ове двије владе него што је то случај са сарадњом са Савјетом министара БиХ.

ВИГЕМАРК: Никада није превише координације. Боље да је буде превише, него да је мањка. Наравно да ентитети имају улогу и надлежности да расправљају о бројним питањима између себе, али било би важно да се ентитетске владе састану и са надлежнима из Савјета министара када је ријеч о питањима гдје је надлежност подијељена или гдје има преклапања, а чак било би добро и за информативне сврхе. Чини се да се људи више свађају због тога ко ће шта радити него што заиста раде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана