Lakše do pravde bez odlaska u Strazbur

Svjetlana Šurlan
Lakše do pravde bez odlaska u Strazbur

Banjaluka - Najviše sudske instance u BiH uskoro će moći da se direktno obrate Evropskom sudu za ljudska prava za mišljenje kako da riješe sporne predmete, što će smanjiti broj građana koji po pravdu moraju u Strazbur.

Potpisivanje protokola 15. i 16. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda nedavno je odobrio Savjet ministara BiH i prijedlog osnova za potpisivanje uputio Predsjedništvu BiH. Za potpisnika protokola predložen je šef Stalne misije BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu Predrag Grgić.

U Savjetu ministara ističu da pristupanjem protokolima žele smanjiti broj predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava.

-  Najviše sudske instance iz BiH moći će da traže mišljenje Evropskog suda za ljudska prava o pitanjima koja se odnose na osnovne principe u vezi sa tumačenjem i primjenom prava i sloboda garantovanih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ili njenim protokolima - istakli su u Savjetu ministara.

Definisano je da mišljenje Evropskog suda za ljudska prava mogu tražiti Ustavni sud BiH, Sud BiH i vrhovni sudovi RS i FBiH.

Zastupnik Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Belma Skalonjić rekla je da BiH već kasni s potpisivanjem protokola 15. i 16.

- Veoma je važno da potpisivanje bude što prije i očekujemo da uslijedi što skorija ratifikacija. Protokoli 15. i 16. su izuzetno važni, mogu doprinijeti smanjenju broju predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava i unapređenju vladavine prava u BiH. Dio predmeta biće moguće riješiti na domaćem terenu prije nego nezadovoljna stranka odluči uputiti aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu - rekla je Skalonjićeva.

BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu svake godine bude tužena u prosjeku oko 1.000  puta. Na kraju juna 2017. godine su se u Strazburu nalazila 884 predmeta protiv BiH koje je najčešće tužena zbog neizvršenja pravosnažnih presuda domaćih sudova.

Rokovi

Belma Skalonjić je pojasnila da se protokolom 15. skraćuje i rok za obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava sa šest mjeseci od prijema konačne domaće odluke suda na četiri mjeseca.

- To je još jedan dodatni filter putem kojeg Evropski sud za ljudska prava želi da stavi dodatni pritisak na aplikante, posebno na advokate, da mu se obraćaju samo u slučajevima koji su izuzetno važni i složeni i u kojima nisu dobili adekvatnu zaštitu na domaćem nivou - kazala je Skalonjićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana