Лајчак са званичницима Српске о формирању власти у Српској

Срна
Лајчак са званичницима Српске о формирању власти у Српској

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на састанку са словачким министром иностраних и европских послова Мирославом Лајчаком да је увјерен да ће ускоро бити формирана власт у Српској.

Додик је рекао да коалиција СНСД-а, ДНС-а и СП-а у Републици Српској има већину и да ће у понедјељак, 24. новембра, бити формирано руководство Народне скупштине, док се формирање нове владе очекује до 20. децембра.

"У Републици Српској вјерујемо да можемо формирати владу и усвојити буџет до нове године и све наше активности наредних седмица биће усмјерене ка томе", најавио је Додик.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је рекао да владајућа коалиција у Републици Српској сматра да политике које се у Српској буду утврђивале као базичне морају да се одразе и у органима БиХ.

Он је додао да владајућа коалиција у Републици Српској није одустала од партиципације у власти на нивоу БиХ.

Додик је изразио захвалност ЕУ за разумијевање према БиХ и нови, "мекши" приступ њеном европском путу, као и њену спремност да га подржи.

"У сваком случају, ова нова иницијатива подразумијева исказану подршку лидера и институција БиХ европском путу, при чему ће се створити услови да ЕУ активира Споразум о стабилизацији и придруживању, након чега ће се створити и услови за подношење апликације за чланство БиХ", рекао је Додик.

Он је навео да се, након рјешавања базичних питања која подразумијевају провођење одлуке "Сејдић и Финци" и успостављање механизма координације институција на европском путу, може рачунати на добијање кандидатског статуса.

"Активирањем Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ би могла да аплицира за бројне фондове ЕУ, што би значајно побољшало нашу економију", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су званичници Републике Српске и раније имали позитиван став према европском путу БиХ и изразио захвалност словачком шефу дипломатије на ранијој сарадњи и помоћи.

Лајчак је рекао да ЕУ нема намјеру да се мијеша у формирање власти у БиХ, али да тај процес не треба да траје предуго и да новоформиране институције власти треба да имају легитимитет и снагу да проводе економске и социјалне реформе и да воде БиХ према ЕУ.

"ЕУ је пружила руку са новим механизмом који је прихваћен, у понедјељак он постаје званични европски приједлог и мислим да је то корак усусрет", рекао је Лајчак.

Он је додао да ова иницијатива не представља смањивање услова БиХ, већ "мекши" приступ којим би се почело рјешавање лакших питања.

"ЕУ жели да охрабри БиХ и да види да се процес започне", рекао је Лајчак.

Према његовим ријечима, претходне четири године нису искориштене када су у питању европске интеграције БиХ, због чега би у наредном периоду било потребно направити видљив и значајан помак. /крај/нн/љљ/фото

Српска опредијељена за разговоре са партнерима у ЕУ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у разговору са министром иностраних и европских послова Словачке Мирославом Лајчаком истакла је опредијељеност Српске за разговоре са партнерима у ЕУ и наставак процеса европских интеграција у БиХ у складу са Дејтонским споразумом.

Цвијановићева је нагласила да ће Влада Републике Српске наставити да води активну и конструктивну политику с циљем јачања економије и унапређења привредног амбијента, те да у том смислу Влада подржава иницијативу ЕУ којом се приоритет даје економским и социјалним питањима.

Она је изразила увјерење да ће власт на свим нивоима у БиХ бити конституисана што прије, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Саговорници су размијенили мишљења о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, те о новој британско-њемачкој иницијативи за БиХ коју су у понедјељак у Бриселу подржали министри иностраних послова ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана