Lajčak: Krucijalni adaptacija SSP-a i mehanizam koordinacije

Srna
Lajčak: Krucijalni adaptacija SSP-a i mehanizam koordinacije

Banjaluka - Ministar spoljnih poslova Slovačke, koja od 1. jula preuzima predsjedavanje EU, Miroslav Lajčak izjavio je da je za BiH od krucijalne važnosti da adaptira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i usvoji mehanizam koordinacije.

"Konkretan napredak u sprovođenju Reformske agende doveo bi do koristi za sve građane BiH, a objavljivanje rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine poslalo bi dobar signal i imalo pozitivan efekat na dalje korake ka integracijama ka EU", rekao je Lajčak za "Nezavisne novine".


On smatra da bi OHR, koji je imao nezamjenljivu ulogu, posebno u poslijeratnim godinama, i dalje mogao da ima potencijalnu ulogu u ubrzavanju reformi ako bi lokalni akteri pokazali neodlučnost.

Lajčak je naglasio da BiH ne može zauvijek biti pod međunarodnim nadzorom, ističući da korak o odlučivanju o sudbini OHR-a mora biti rezultat inkluzivnog dijaloga, jer bi se u suprotnom mogao pokazati kao preuranjen ili čak kontraproduktivan.

Govoreći o britanskom referendumu o izlasku te zemlje iz EU, Lajčak je naglasio da se EU prilagođava i odgovara svim novim izazovima i to isto želi i za buduće članice.

"Fokusiramo se na pristupni proces da bismo osigurali da vi, kao buduća članica budete spremni na nove izazove", naveo je Lajčak.

On je naglasio da je proširenje EU jedan od četiri prioriteta Slovačke, izrazivši nadu da će tokom slovačkog predsjedavanja biti moguće postići konkretan napredak u procesu pristupanja EU zapadnog Balkana i Turske.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana