Лајчак: Круцијални адаптација ССП-а и механизам координације

Срна
Лајчак: Круцијални адаптација ССП-а и механизам координације

Бањалука - Министар спољних послова Словачке, која од 1. јула преузима предсједавање ЕУ, Мирослав Лајчак изјавио је да је за БиХ од круцијалне важности да адаптира Споразум о стабилизацији и придруживању и усвоји механизам координације.

"Конкретан напредак у спровођењу Реформске агенде довео би до користи за све грађане БиХ, а објављивање резултата пописа становништва из 2013. године послало би добар сигнал и имало позитиван ефекат на даље кораке ка интеграцијама ка ЕУ", рекао је Лајчак за "Независне новине".


Он сматра да би ОХР, који је имао незамјенљиву улогу, посебно у послијератним годинама, и даље могао да има потенцијалну улогу у убрзавању реформи ако би локални актери показали неодлучност.

Лајчак је нагласио да БиХ не може заувијек бити под међународним надзором, истичући да корак о одлучивању о судбини ОХР-а мора бити резултат инклузивног дијалога, јер би се у супротном могао показати као преурањен или чак контрапродуктиван.

Говорећи о британском референдуму о изласку те земље из ЕУ, Лајчак је нагласио да се ЕУ прилагођава и одговара свим новим изазовима и то исто жели и за будуће чланице.

"Фокусирамо се на приступни процес да бисмо осигурали да ви, као будућа чланица будете спремни на нове изазове", навео је Лајчак.

Он је нагласио да је проширење ЕУ један од четири приоритета Словачке, изразивши наду да ће током словачког предсједавања бити могуће постићи конкретан напредак у процесу приступања ЕУ западног Балкана и Турске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана