Лајчак: Дејтон два се неће десити

N1
Лајчак: Дејтон два се неће десити

Вашингтон - Предсједник Генералне Скупштине УН-а Мирослав Лајчак каже да је 2017. година преокрета за земље западног Балкана јер се сада више прича о проширењу ЕУ.

Затварањем Хашког трибунала затворено је тешко поглавље, окренимо се будућности, додаје он. сигуран да се Дејтон два неће десити.

На питање колико је западни Балкан у фокусу ЕУ, Лајчак каже да је истина да је с почетка рада ове ЕК, са Жан -Клодом Јункером на челу, питање чланства држава западног Балкана није било међу приоритетима, али додаје да се то мијења.

Каже да је 2017. заправо година преокрета и да се сада више о проширењу прича.

"ЕУ је схватила да имамо обавезу према земљама западног Балкана, да смо обећали европску перспективу за тих земаља. Те земље су ушле у процес реформи и промјена, и ми треба да поштујемо нашу ријеч. С друге стране, то није политичка одлука ЕУ, она мора да се заснива на резултатима процеса који су у рукама земаља западног Балкана и оне треба да ураде свој домаћи задатак, што се тиче реформи, прије свега", навео је Лајчак.

Амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Тарнер предложио је потписивање, такозваног Дејтона два. Он је у писму америчком државном секретару Рексу Тилерсону истакао да Вашингтон треба да се окрене Балкану и буде предводник процеса помирења. Овај приједлог наишао је на оштре критике руководства у Београду и Бањалуци.

Коментаришући то, Лајчак је рекао да се не размишља озбиљно о Дејтону два и да није реално то да се деси.

"За вријеме Дејтона, БиХ је била у рату, није било функционалне државе, данас је то држава која има своје владе, институције, имала је низ регуларних избора, апсолутно је нереално мислити да неке свјетске снаге могу рјешавати питање функционалности државе. Одговор на то питање се налази у БиХ. Ако нема жеље легитимно изабраних политичких лидера да се они договоре за бољу функционалност своје земље, онда ту нико извани не може то да ријеши", каже он.

Међународна заједница треба да помогне домаћим лидерима, али они примарно сносе одговорност за функционисање своје државе, додаје. Сигуран је да се "Дејтон два" неће десити.

Оцјењује да је постигнут, посљедњих пет или 10 година уназад, напредак у регионалној комуникацији.

"Лидери су схватили да се не може размишљати о широј европској интеграцији ако нема доброг односа са комшијама", додаје Лајчак. Очекује да ће сарадња бити и још боља, након што је дошао сигнал ЕУ да је перспектива чланства снажна и да постоји.

Говорећи о Хашком трибуналу, рекао је да је његов главни резултат то што је показао да нико не може да побјегне од правде, иако се крије.

"Затварањем рада Хашког трибунала, требало би и на једном политичком плану да затворимо једно тешко поглавље, поглавље рата у земљама бивше Југославије, да историју оставимо историчарима, а да политичари почну да се баве будућношћу. На Балкану је прошлост превише питање дневно-политичке агенде политичара, и ако се они баве прошлошћу, они немају снаге да се баве будућношћу..., закључио је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана