Lagumdžija ispunio trećinu zadataka

Svjetlana Šurlan
Lagumdžija ispunio trećinu zadataka

Sarajevo - Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH ispunilo je svega trećinu od ukupnog broja zadataka koje je trebalo da realizuje tokom prošle godine, a među onima koje su ispunili uglavnom je donošenje propisa neophodnih za rad i koordinisanje aktivnosti.

U Savjetu ministara "Glasu Srpske" su kazali da je Ministarstvo inostranih poslova lani imalo obavezu da ispuni 28 programskih zadataka.

- Međutim, realizovano je svega deset zadataka, odnosno 36 odsto - istakli su u Savjetu ministara.

U izvještaju o radu ovog ministarstva kojim rukovodi Zlatko Lagumdžija, dostavljenom Savjetu ministara, navodi se niz aktivnosti koje su sprovodili tokom prošle godine.

Iz izvještaja nije vidljivo mnogo postignutih konkretnih rezultata i uglavnom se radi o nabrajanju propisa koji su doneseni, na kojima su radili, za koje su pružali podršku drugim institucijama...

Aktivnosti

- Posebnost diplomatskih aktivnosti karakterišu dva događaja, prvi, politički, koji je vezan za novu orijentaciju EU u dijalogu s BiH u vezi s njenim evropskim putem. Drugi temeljni događaj vezan je za reakciju državnog diplomatskog servisa na katastrofalne majske poplave, posebno u vezi s koordinisanjem međunarodne pomoći, te poslovima koordinacije institucija u pripremi za donatorsku konferenciju u Briselu - naveli su u MIP-u među svojim dostignućima.

U MIP-u su se pohvalili i da su imali proaktivan angažman u zaštiti interesa građana BiH van zemlje ispoljen tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu.

- Tada je privremeno otvorena konzularna kancelarija BiH u Rio de Žaneiru - istakli su u MIP-u u dijelu koji se odnosi na Mundijal.

Pohvalili su se i pravovremenom izradom akata koji su neophodni za nesmetano djelovanje Ministarstva.

Nisu naveli koliko su lani potrošili novca poreskih obveznika, ali su istakli da su sproveli 65 postupaka javnih nabavki.

- Ukupna vrijednost zaključenih ugovora o javnim nabavkama iznosi 1,4 miliona maraka. Vrijednost nabavki koje su sprovedene kroz otvoreni, konkurentski, ograničeni ili pregovarački postupak iznosi 1,36 miliona, dok vrijednost nabavki kroz direktni sporazum iznosi 43.724 KM - rekli su u MIP-u, pravdajući se da su putem direktnih sporazuma vršene samo neophodne i hitne nabavke.

Pohvale

Naveli su da su sačinili Prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji BiH iako Predstavnički dom Parlamenta BiH nije usvojio taj prijedlog zakona.

Pohvalili su se i time da su donijeli Pravilnik o izdavanju diplomatskih pasoša, da su započete aktivnosti na izradi nacrta novog pravilnika o uslovima i načinu prenošenja umrlih lica iz inostranstva u BiH radi sahrane i o tranzitu umrlih lica preko teritorije BiH, da je izrađen Prijedlog odluke o vizama...

Navode i da su sprovodili aktivnosti usmjerene na proces integracija putem ispunjavanja preuzetih obaveza i stvaranja uslova za stupanje SSP-a na snagu te podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da poslanici još od Svena Alkalaja čekaju zakon o spoljnim poslovima, te da ga nisu dočekali ni u ovom mandatu Savjeta ministara.

Konsultant Centra civilnih inicijativa za monitoring rada Savjeta ministara BiH Ivica Ćavar rekao je da su rezultati rada ministara poražavajući.

- Rad ministara je ispod polovine planiranih zadataka - rekao je Ćavar. Naglasio je da se na ministarska mjesta često imenuju oni koji ne znaju da rade određeni posao, već ministri postaju zbog političke podobnosti.

Međunarodni ugovori

U MIP-u su naveli da je u 2014. godini ratifikovano 95 međunarodnih ugovora, a u postupku ratifikacije ih je 38.

- Na zahtjev nadležnih institucija sačinjeno je 110 mišljenja na tekstove nacrta međunarodnih ugovora - istakli su u ovoj instituciji.

 

*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana