Lagumdžija: Njemačka i zemlje EU spremne da pomognu

Srna
Lagumdžija: Njemačka i zemlje EU spremne da pomognu

Sarajevo - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da su Njemačka i ključne zemlje EU na jučerašnjoj konferenciji o zapadnom Balkanu izrazile spremnost da regionu odmah pomognu u oblasti vladavine prava, konkurentnosti i demokratizacije i razvoja institucija.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio da, kada je riječ o vladavini prava i reformi pravosudnog sektora, u slučaju BiH znači što brže otvaranje kreativnije reforme, posebno u pogledu ispunjavanju poglavlja 23. i 24. pravnog nasljeđa EU.

On je naveo da druga oblast obuhvata podizanje konkurentnosti BiH i regiona zapošljavanjem i jačanjem malih i srednjih preduzeća i promovisanjem projekata koji se odnose na infrastrukturno povezivanje u regionu, te projekata o energetskoj efikasnosti i jačanju regiona.

"U okviru ove oblasti predviđeno je i kreiranje vrijednosnih lanaca, odnosno klastera firmi koje su povezane u jednu tehničko-tehnološku cjelinu i prelaze granice zemalja zapadnog Balkana", kaže Lagumdžija.

Lagumdžija je istakao da demokratizacija i razvoj institucija prije svega podrazumijeva reformu administracije, a da u slučaju BiH znači da se poslije oktobarskih izbora može očekivati aktivniji pristup u skladu s aprilskim kominikeom EU o novom pristupu BiH.

On je ocijenio da poslije oktobarskih izbora treba razgovarati uz uključenost EU i drugih međunarodnih "igrača" i vidjeti koji bi set strukturalnih reformi značio efikasniju BiH i efikasnije institucije sistema.

"Očigledno je da će naredna godina biti godina ozbiljnih ustavnih reformi i da ćemo imati novi dogovor o BiH", smatra Lagumdžija.

On je istakao da jučerašnji skup u Berlinu predstavlja novi pristup EU prema Balkanu, koji je definisan na solunskom samitu ministara inostranih poslova, a da je namjera da se u naredne četiri uradi nešto na konkretnoj projektnoj saradnji na osnovu pozitivne političke dinamike, koja je stvorena u regionu.

Lagumdžija je naglasio da su na skupu u Berlinu bili predstavnici više od 250 njemačkih firmi koje su spremne da ulažu u region i da je njemački kancelar Angela Merkel najavila podršku takvim firmama.

On je najavio da će zajedno sa evropskim komesarom za proširenje u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN biti domaćin ministrima inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana da bi bila napravljena priprema za oktobarski sastanak ministara inostranih poslova i privrede regiona u Beogradu.

Lagumdžija smatra da je interes Beograda stabilnost Srbije kroz stabilnost BiH i regiona, te integracija njenih poslovnih kapaciteta sa poslovnim kapacitetima BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana