Лагумџија: Њемачка и земље ЕУ спремне да помогну

Срна
Лагумџија: Њемачка и земље ЕУ спремне да помогну

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија изјавио је да су Њемачка и кључне земље ЕУ на јучерашњој конференцији о западном Балкану изразиле спремност да региону одмах помогну у области владавине права, конкурентности и демократизације и развоја институција.

Лагумџија је на конференцији за новинаре у Сарајеву изјавио да, када је ријеч о владавини права и реформи правосудног сектора, у случају БиХ значи што брже отварање креативније реформе, посебно у погледу испуњавању поглавља 23. и 24. правног насљеђа ЕУ.

Он је навео да друга област обухвата подизање конкурентности БиХ и региона запошљавањем и јачањем малих и средњих предузећа и промовисањем пројеката који се односе на инфраструктурно повезивање у региону, те пројеката о енергетској ефикасности и јачању региона.

"У оквиру ове области предвиђено је и креирање вриједносних ланаца, односно кластера фирми које су повезане у једну техничко-технолошку цјелину и прелазе границе земаља западног Балкана", каже Лагумџија.

Лагумџија је истакао да демократизација и развој институција прије свега подразумијева реформу администрације, а да у случају БиХ значи да се послије октобарских избора може очекивати активнији приступ у складу с априлским коминикеом ЕУ о новом приступу БиХ.

Он је оцијенио да послије октобарских избора треба разговарати уз укљученост ЕУ и других међународних "играча" и видјети који би сет структуралних реформи значио ефикаснију БиХ и ефикасније институције система.

"Очигледно је да ће наредна година бити година озбиљних уставних реформи и да ћемо имати нови договор о БиХ", сматра Лагумџија.

Он је истакао да јучерашњи скуп у Берлину представља нови приступ ЕУ према Балкану, који је дефинисан на солунском самиту министара иностраних послова, а да је намјера да се у наредне четири уради нешто на конкретној пројектној сарадњи на основу позитивне политичке динамике, која је створена у региону.

Лагумџија је нагласио да су на скупу у Берлину били представници више од 250 њемачких фирми које су спремне да улажу у регион и да је њемачки канцелар Ангела Меркел најавила подршку таквим фирмама.

Он је најавио да ће заједно са европским комесаром за проширење у оквиру засједања Генералне скупштине УН бити домаћин министрима иностраних послова земаља западног Балкана да би била направљена припрема за октобарски састанак министара иностраних послова и привреде региона у Београду.

Лагумџија сматра да је интерес Београда стабилност Србије кроз стабилност БиХ и региона, те интеграција њених пословних капацитета са пословним капацитетима БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана