Lagumddžija pri kraju mandata krenuo sa »čišćenjem« u Ministarstvu!

nezavisne.com
Lagumddžija pri kraju mandata krenuo sa »čišćenjem« u Ministarstvu!

Sarajevo - Nakon niza skandala i afera koje su posljednjih mjeseci potresale Ministarstvo inostranih poslova (MIP), ministar Zlatko Lagumdžija, uoči samog odlaska sa funkcije, počeo je da uvodi red u sjedište diplomatije u Sarajevu te su ceh prvi platila dva rukovodeća državna službenika iz Sektora opštih poslova!

Kako saznaju "Nezavisne", krajem prošle sedmice sa pozicije šefa ovog sektora smijenjena je Selma Užičanin, pomoćnik ministra, dok je istovremeno pokrenut disciplinski postupak protiv Veljka Obrenovića, šefa Odsjeka za finansije u Sektoru opštih poslova.

Prema saznanjima do kojih smo došli, Užičaninova je smijenjena zbog finansijskog nereda i loše organizacije u sjedištu, ali najprije zbog izostanka adekvatne reakcije na haos koji je u pojedinim ključnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH u svijetu izazvalo divljanje švajcarskog franka i američkog dolara.

Naša saznanja potvrdio je i Neven Akšamija, direktora Agencije za državnu službu (ADS), bez koje je nemoguće provesti ovakve postupke.

"To su tačne informacije i mogu ih potvrditi za oba slučaja. Protiv Veljka Obrenovića već se vodi disciplinski postupak, ali nismo obaviješteni koji su razlozi. No, institucija to nije ni obavezna", pojašnjava Akšamiija.

A razlog za postupak protiv Obrenovića je, kako nam je nezvanično potvrđeno, nesvakidašnja pljačka 50.000 KM koje su otete od blagajnika MIP-a Ivice Merla tokom transporta novca od banke do sjedišta MIP-a krajem februara.

Još nije poznato da li je Merla po novac poslao Obrenović, kao šef Odsjeka za finansije, ili upravo Užičaninova, kao njegova pretpostavljena i šefica cijelog sektora. Do danas nisu rasvijetljene ni sve okolnosti pljačke, niti je dobijen odgovor na osnovno pitanje: Da li je u pitanju bila dojava iznutra?

Kad je, pak, u pitanju Selma Užičanin, njena smjena, za koju je pribavljena i saglasnost same Užičaninove, obavljena je ekspresno.

Prema nepotvrđenim informacijama, sada već bivša šefica Odsjeka za opšte poslove bila je bukvalno prisiljena dati saglasnost za vlastitu smjenu (bez koje ne bi mogla ni da bude smijenjena).

Međutim, u MIP-u tvrde da je Užičaninova "na lični zahtjev interno raspoređena u Sektor za multilateralne odnose".

"Dakle, Selma Užičanin nije smijenjena sa pozicije pomoćnika ministra za opšte poslove, tim više što je u pethodnom periodu ovaj posao izuzetno uspješno obavljala. Raspored na diplomatsko mjesto u Sektoru za multilateralne odnose umjesto Sektora za opšte poslova je isključivo motivisano daljim radom na poslovima koji su diplomatskog karaktera. Sve izvan ovoga su neumjesne i neosnovane spekulacije", tvrde iz MIP-a. Međutim, ne obrazlažu zašto je onda degradirana sa pozicije pomoćnika ministra na funkciju ministra - savjetnika, što je niža funkcija u diplomatskoj hijerarhiji.

Podsjećamo, "Nezavisne" su prve u nekoliko navrata pisale o alarmantnoj situaciji u kojoj su se zbog divljanja stranih valuta (franka i dolara) našli pojedini DKP-i, prevashodno oni na ključnim odredištima, misije pri UN-u u Njujorku i Ženevi, Ambasada u Vašingtonu i još njih desetak. Sve je posljedica činjenice da je BiH jedina država na zapadnom Balkanu koja je budžete DKP-a vezala za domaću valutu, a nakon "divljanja" franka i dolara iz Sektora za opšte poslove, koji rukovodi ovim aktivnostima, nije bilo nikakve reakcije.

U nedavnom intervjuu za "Nezavisne", Mirsada Čolaković, odlazeći šef Misije u Njujorku, upozorila je na nezavidan finansijski položaj službenika i diplomatskog osoblja "koji su dovedeni u stanje socijalne potrebe", ali i na mogućnost zatvaranja ovih misija, što bi u potpunosti narušilo ionako nezavidan ugled BiH u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana