Лабус: У Пакрацу упозорења на српским гробовима

Срна
Лабус: У Пакрацу упозорења на српским гробовима

Бањалука - На Православном гробљу Гравриница у Пакрацу на одређеним гробним мјестима су стављена упозорења власницима да ће због неплаћања гробне накнаде након 10 година промијенити власништво гробних мјеста, потврдио је Срни замјеник градоначелника Пакраца Горан Лабус.

Лабус је подсјетио да је, према Закону о гробљима Хрватске, предвиђено да је гробно мјесто подложно промјени власништва, ископавању костију и даљој продаји након 10 година неплаћања накнаде.

Он је рекао да ова упозорења нису примјерена, те да не вјерује да ће доћи до ископавања костију преминулих Срба на овом гробљу зато што на њему има довољно слободних гробних мјеста и што је Пакрац мала средина.

Лабус је рекао да су српски чланови Градског вијећа Пакраца још прије годину и по дана дана, када су се појавила ова упозорења на гробним мјестима, упозорили Комунално предузеће Пакрац да ово није најбољи начин да се наплата на гробљу побољша, након чега су они прихватили сугестију и престали са лијепљењем плаката упозорења.

"То упозорење је било и на гробу покојног владике Мирона", истакао је Лабус.

Лабус каже да су иста упозорења постављена и на Католичком гробљу у Пакрацу и на свим гробљима којима управља Комунално предузеће Пакрац.

Он не сматра да постављање ових упозорења на Православном гробљу у Пакрацу представља поновно етничко чишћење Срба на овом подручју.

Лабус закључује да је чудно да су тек сада фотографија о томе објављене на "Фејсбуку" што је изазвало негодовање у јавности.

На друштвеној мрежи "Фејсбук" појавила се фотографија гдје је на Православном гробљу Гавриница у Пакрацу на приватном гробном мјесту јасеновачких жртава налијепљено упозорење да власник гробног мјеста мора да се јави комуналном предузећу и плати комуналну накнаду за 10 година, у противном ће се ово гробно мијесто сматрати напуштеним и моћи ће се поново додијелити на кориштење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана