Кузмановић: Уставни СУД БиХ није надлежан да мијења Дејтонски споразум

Срна
Кузмановић: Уставни СУД БиХ није надлежан да мијења Дејтонски споразум

Бањалука - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић изјавио је да се назив Република Српска не може оспоравати пред Уставним судом БиХ, јер тај суд није надлежан да мијења Дејтонски споразум у којем пише - Република Српска.

Он је рекао новинарима у Бањалуци, коментаришући могућност да СДА поднесе апелацију Уставном суду БиХ за оспоравање назива Република Српска, да је то јалов посао којим ће се само профанисати они коју буду постављали то питање.


Подсјетивши на правну изреку да се никада не иде по истој одлуци, односно да је једном пресуђена одлука завршена, Кузмановић је навео да се политичке организације из Федерације БиХ често тога не придржавају.

"Тако би то било и у овом случају и то би била само једна политичка манифестација која је правно неутемељена и неостварива", нагласио је Кузмановић.

Према писању "Независних новина", СДА је припремила апелацију за оспоравање имена Република Српска, коју планира да Уставном судом БиХ поднесе, највјероватније, у мају пред опште изборе 2018. године.

Извор листа открива да је то готово сигурно, те да ће СДА комплетну предизборну кампању базирати на томе, са покушајем враћања повјерења пољуљаног након дешавања у вези са захтјевом за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу против Србије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана