Кузмановић: Казна генералу - неправедна, потребна ревизија

Срна
Кузмановић: Казна генералу - неправедна, потребна ревизија

Бањалука - Предсједник Академије наука Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је Срни да је неправедна казна доживотног затвора некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ генералу Ратку Младићу, те да би у жалбеном поступку требало доћи до њене ревизије.

„Неправда, и о томе се нема ништа друго рећи. Ако у Хашком трибуналу буду имали имало људског у себи, онда би у жалбеном поступку требало доћи до ревизије“, оцијенио је Кузмановић.


Он је истакао да оваква пресуда није на трагу помирења и сарадње народа у БиХ, те да ће донијети негативне посљедице.

„Ми ћемо учинити све да у БиХ дође до компромиса и поред те тешке неправде. То морамо да радимо сами и међусобно, без међународног фактора који је грозан и ништа није урадио на плану помирења“, поручио је Кузмановић.

Он је констатовао да Хашки трибунал није основан да истражи право стање у БиХ, већ је и прије оснивања добио задатак како да суди.

„Тако иду до краја, нажалост, а у том контексту се дешава и ова пресуда генералу Младићу“, оцијенио је Кузмановић.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Пресуду је донијело Првостепено вијеће Трибинала којим предсједава Алфонс Ори, а чланови су Кристоф Флиге и Баконе Молото.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана